'Estàs molt bona, per follar-te'

Les pacients sostenen que el metge acusat d'abusos sexuals els va fer tocaments, petons i comentaris lascius

Totes les pacients que han portat a judici l'antic cap d'urgències del Santa Caterina per abusos sexuals han sostingut que el metge els hi va fer tocaments, petons i comentaris lascius. Tot i que la majoria van entrar a la consulta per diferents motius, moltes no necessitaven una exploració a les parts íntimes. Les pacients, però, diuen que l'acusat aprofitava la visita per magrejar-los els pits o posar-los els dits a la vagina, mentre els deia porcades.

A una d'elles li va assegurar que estava "molt bona per fer un polvo" i a una altra, tot fent-li moviments oscil·lants al clítoris amb el dit, li va preguntar: "Ho notes?". El metge s'enfronta a 18 anys de presó i a pagar 26.000 euros d'indemnització. "Em demanava si notava alguna cosa mentre amb els dits em feia moviments circulars al clítoris", "Hi vaig anar perquè tenia mal al maluc i això no té res a veure amb tocar-me els pits o el pubis", "Em va dir que tenia molt de múscul i que estava molt bona per fer un polvo". Aquestes són algunes de les frases que les cinc pacients que han declarat al judici contra l'excap d'urgències del Santa Caterina recorden del seu pas per la consulta.

Una a una, les diferents dones han relatat com el metge, Josep C.M., va aprofitar les visites per fer-los comentaris lascius, tocaments i petons. No només als pits, sinó també arribant a introduir-los els dits a la vagina. Els abusos denunciats van tenir lloc entre el gener del 2008 i el desembre del 2009. Durant aquest temps, el metge no només atenia urgències als boxs del Santa Caterina, sinó que també passava consulta als CAP de la Cellera de Ter (Selva) i Anglès (Selva).

Les diferents denunciants (alguna d'elles, entre sanglots) han explicat com van viure les visites entre l'estupor i la ràbia. De fet, tres de les pacients havien anat al metge perquè patien dolors que, en cap cas, tenien a veure amb les parts íntimes.

Això és el que li va passar a una jove veneçolana que jugava a futbol i li feia mal la cama, a una dona que tenia dolor a la cintura (possiblement, per una hèrnia) i a una tercera que va caure i li feia mal el maluc. La primera va anar a urgències del Santa Caterina el 3 d'octubre del 2008; la segona, al CAP de la Cellera el 28 de gener del 2009 i la tercera també es va visitar a l'hospital de Salt (Gironès) el 22 de juny del 2009.


Tocaments i proposar-los sexe

Totes tres han relatat com, d'una manera o altra, el metge se les va manegar per fer-los tocaments o arribar a proposar-los tenir sexe. La noia veneçolana ha explicat, sense poder reprimir les llàgrimes, que Josep C.M. va dir-li que estava "molt bona" per fer un clau i que, després de tocar-li els pits, la va enviar cap a casa i li va receptar unes pastilles -tot i que no les necessitava- "perquè s'havia de posar bona per poder follar".

"Em vaig sentir humiliada", ha dit la pacient. La cosa, però, no va acabar aquí. Uns dies més tard, la jove ha explicat que el doctor la va arribar a trucar per telèfon, dient-li que era al carrer, sota casa seva mateix, i que volia anar-se'n al llit amb ella perquè "deuria ser la bomba".

La dona que va anar al CAP de la Cellera, acompanyada de la seva sogra, ha explicat que Josep C.M. va acabar posant-li els dits a la vagina, tot i que ella havia anat a veure'l perquè tenia dolors a la cintura. "Mentre m'anava fent moviments oscil·lants al clítoris, i jo em quedava del tot parada, m'anava preguntant què sentia", ha declarat la pacient. I hi ha afegit: "Estava molt nerviosa perquè, en cap cas, un ginecòleg no et toca d'aquesta manera".

Aquesta sensació també és la que va tenir la tercera pacient. "Em va tocar com un home i no com un metge", ha explicat. La dona havia anat a urgències del Santa Caterina arran d'una caiguda accidental i li feia mal el maluc. "Quan em va tenir estirada a la camilla, em va començar a preguntar si tenia parella, em va tocar els pits preguntant-me si m'agradava i em va intentar posar la mà sota les calces", ha relatat la denunciant. Quan la dona el va frenar -segons ha explicat al judici ella mateixa- aleshores Josep C.M. va reaccionar malament i la va començar a insultar dient-li que era una "infeliç" i una "morta de gana".

Pessics al mugró, SMS i petons a la boca

De les cinc denunciants que han portat Josep C.M. a la banqueta dels acusats, dues d'elles van visitar-se per problemes relacionats amb les parts íntimes. Una d'elles va anar a urgències del Santa Caterina el 10 de juliol del 2009, perquè tenia pèrdues. L'altra, va demanar fer-se un frotis vaginal al CAP d'Anglès el 16 de desembre del 2009.

En tots dos casos, però, les pacients han explicat que el metge va anar més enllà del què li pertocava. La primera denunciant ha relatat que, quan va explicar que tenia mal als ovaris, el doctor va començar a tocar-li els pits. "Va començar com si palpés, però després va obrir la mà i em va arribar a pessigar un mugró", ha relatat la dona.

Segons el seu testimoni, a més, l'acusat li va agafar la mà i se la va endur a la boca per besa-li. A més, el metge va palpar-li l'abdomen i va començar a baixar fins al pubis, però la dona el va frenar dient-li que "allà no tenia mal".

Aquella mateixa nit, la pacient va rebre un SMS d'un número desconegut. El missatge deia simplement: "Com estàs?". La dona ha explicat al judici que va respondre pensant que era algun company de feina. Dies més tard, però, va rebre un altre missatge del mateix número: "Hola seductora pacient, m'encantaria tenir-te entre els meus braços i fer-te l'amor apassionadament tota la nit", deia aleshores el text. La dona ja no va respondre. "No vull que aquest senyor torni a exercir la medicina", ha declarat durant el judici.

"Entrava i sortia amb els dits"

L'última de les cinc denunciants, la que va anar al CAP d'Anglès, estava preocupada perquè el seu flux vaginal tenia un aspecte estrany i va decidir demanar que li fessin un frotis. Com que la seva metgessa no hi era, la va atendre el processat. El metge -segons ha dit- la va fer despullar perquè insistia que li calia explorar-la. La víctima ha relatat que, aleshores, Josep C.M. li va introduir els dits a la vagina i que va començar a treure'ls i posar-los repetides vegades.

"Entrava i sortia amb els dits com si m'estigués fent una palla", ha reconegut la dona. A més, segons ha sostingut la pacient, el metge li va dir que li havia de revisar els pits, però ella s'hi va negar en rotund. Un cop s'havia vestit, l'home li va dir que s'havia de tornar a despullar de cintura cap avall perquè li havia vist "una taca al cul".

Novament, la va situar de bocaterrosa i li va començar a tocar les natges i li va tornar a introduir els dits a la vagina varies vegades. "Em vaig sentir humiliada, avergonyida, no tinc paraules per explicar-ho", ha relatat. Un cop va sortir de la consulta, el processat la va seguir fins al taulell d'admissions. "Crec que volia assegurar-se que no ho explicava a ningú i que demanava hora amb ell per a un altre dia, com m'havia dit", ha explicat. La noia va explicar el que havia passat un mes i mig més tard a la seva metgessa de capçalera.

18 anys de presó

Moltes pacients van explicar aquests episodis als seus familiars, però també han dit que no es van atrevir a denunciar-los per vergonya. De fet, la majoria de denúncies es van presentar un any i escaig més tard, quan es va conèixer la notícia que l'Hospital Santa Caterina havia fet fora Josep C.M. per abusos a pacients.

Estava previst que el metge denunciat -com fan la majoria d'acusats- declarés just al principi del judici. Atenent a una petició de la defensa, però, la magistrada ha acceptat que ho faci després de la tanda de víctimes i testimonis.

La fiscalia imputa a Josep C.M. cinc delictes d'abusos sexuals, dos dels quals amb introducció de membres corporals per via vaginal. Demana que se'l condemni a una pena global de 18 anys de presó i que també se l'inhabiliti durant tot aquest temps per exercir de metge.

A més, la fiscal sol·licita que el metge no pugui apropar-se a menys de 500 metres de cadascuna de les cinc pacients que l'ha denunciat durant un termini de set anys. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic demana que Josep C.M. indemnitzi les víctimes amb 26.000 euros.

Les diferents acusacions particulars -n'hi ha fins a quatre- demanen penes que s'estenen entre els 3 i els 7 anys de presó (perquè cadascuna representa una pacient), que Josep C.M. no es pugui apropar a les víctimes i que hagi de pagar indemnitzacions a les denunciants d'entre 8.000 i 12.000 euros. La defensa, en canvi, demana l'absolució perquè indica que és un professional "irreprotxable" i que en 25 anys de trajectòria ha atès 2.000 pacients anuals "sense cap problema".
  • Una de les víctimes explica com va abusar d'ella
  • Un altre víctima va rebre un SMS del doctor insinuant-se