Primera multa de l'Ajuntament de Girona contra un banc per tenir pisos buits

El consistori sanciona amb 43.200 euros el Banc Popular

L'Ajuntament de Girona ja té a punt la primera multa a un banc per tenir pisos buits durant més de dos anys. Al gener, el ple va aprovar una moció que preveia multar bancs i grans empreses amb pisos tancats.

Ara, després de mesos de gestions internes, el consistori ja té llesta la sanció contra el Banc Popular. Concretament, aquesta entitat té 8 immobles buits a un edifici situat a la carretera Barcelona. El consistori ha decidit sancionar les entitats amb 5.400 euros per cada pis que tinguin tancat. El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha explicat que tenen identificats 51 pisos a mans de cinc bancs i que, després de la sanció al Banc Popular, iniciaran la resta d'expedients.


L'Ajuntament de Girona -seguint l'exemple d'altres ciutats catalanes com Terrassa o Sabadell- va aprovar al ple del gener una moció on es comprometia a multar bancs i grans empreses que tinguessin pisos buits i que no els cedien a lloguer social. Segons estipula la llei, han de ser immobles que faci més de dos anys que estan tancats. 

Després d'aquest acord polític, han vingut mesos de gestions internes per elaborar el decret, estipular les quanties i poder, finalment, enviar les primeres multes. L'ajuntament té dues vies per penalitzar bancs i grans empreses. Per una banda, es comença requerint informació a les entitats sobre la relació de pisos que tenen buits de manera permanent. Si no responen, s'envia la primera multa coercitiva. El consistori ha fixat la quantia de la multa en 5.400 euros per cada pis desocupat. El càlcul s'ha fet en base al preu mig al llarg d'un any del lloguer d'un pis a la ciutat (450 euros per 12 mesos). 

El decret estableix que es poden enviar fins a tres multes coercitives. Si l'entitat no respon, és a dir, o bé no paga les multes o bé continua sense cedir els pisos a lloguer social, es pot iniciar un altre procediment per sancionar l'entitat. En aquest cas, i segons recull la Llei de l'Habitatge, les sancions poden arribar als 900.000 euros. Segons ha explicat el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, encara no han fixat l'import per a aquestes sancions perquè tot just ara comencen a enviar les primeres multes coercitives. 

Segons dades de l'ajuntament, a la ciutat de Girona hi ha 590 habitatges que fa més de dos anys que estan desocupats. D'aquests, 51 estan en mans de bancs, 309 consten com a propietat d'altres empreses (la majoria són immobiliàries, constructores o promotores) i els 230 restants són propietat de persones físiques. 

El Banc Popular, el primer en rebre la multa

El regidor de Serveis Socials ha confirmat que aquesta mateixa setmana enviaran la primera multa coercitiva al Banc Popular. Aquesta entitat no ha respost cap dels requeriments que l'ajuntament li ha enviat per tenir informació sobre el seu parc d'habitatges a la ciutat. No obstant això, a través de les dades de l'Impost de Béns Immobles (IBI) i de revisar la lectura dels comptadors i veure que no hi ha consums, els tècnics de l'ajuntament han pogut saber que, almenys, l'entitat té 8 pisos tancats. Els immobles estan en un edifici situat a l'encreuament de la carretera Barcelona i el carrer Santa Maria. Es tracta d'una promoció nova on només ha aconseguit vendre alguns pisos i on la majoria continuen buits. 

Aquesta, però, no és l'única sanció que el consistori enviarà en les properes setmanes. "Després de la sanció al Banc Popular vindran tota la resta, fins arribar als 51 pisos buits que tenim detectats", ha assegurat el regidor. Segons dades de l'ajuntament, les entitats que tenen pisos buits i que es multaran són -a banda del Banc Popular-, la Sareb (perquè gestiona els habitatges de Caixa Catalunya), el Banc Sabadell, el BBVA i 'la Caixa'. 

Segons Berloso, aquestes quatre entitats van tenir "bones paraules" al principi del procés "però no s'han traduït en fets". "Actualment ens han cedit només cinc pisos i creiem que això no és la resposta que s'esperava; després de la multa al Banc Popular vindran tota la resta", ha reiterat el regidor. 
Berloso ha explicat que han decidit començar a multar els bancs abans que a les grans empreses per considerar que s'han beneficiat de diner públic en els diferents rescats bancaris. Ara bé, l'ajuntament està decidit a seguir amb les multes i també penalitzar les grans promotores, financeres i immobiliàries que tenen parc d'habitatge buit. 

En cas de cobrar-les, els diners de les multes aniran destinats a polítiques d'habitatge. "Els bancs no han fet el gest solidari que els demanaven per cedir-nos pisos per a lloguer social i acabar amb els problemes d'habitatge que pateixen famílies de la nostra ciutat", ha criticat el regidor.