Un estudi revela la importància dels negocis al nucli antic de l'Escala

S'han comptabilitzat 280 i donen feina a gairebé 700 persones

El nucli antic de l'Escala (Alt Empordà) compta actualment amb 280 establiments comercials, turístics i de serveis que donen feina a gairebé 700 persones amb una mitjana de 2,6 treballadors. Així ho revela un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Girona a petició de l'Ajuntament de l'Escala i que s'ha presentat aquest dilluns en el marc d'una jornada econòmica sobre l'activitat comercial al municipi.

L'estudi apunta que la major part de l'activitat es concentra en quatre sectors: el d'equipaments a la persona (27,9%), Hostaleria (21,1%), Serveis (21,1%) i Alimentari (15,7%). Tot i que el cens ha detectat 38 locals buits, també constata que des del 2008 se n'han obert una vuitantena. Aquests 280 establiments es reparteixen entre 37 carrers, tot i que hi ha cinc carrers que sumen el 52,9% de l'activitat comercial(Ave Maria, del Port, Enric Serra, Maranges i Mar). El cens ha detectat que hi ha, a més, 38 locals que estan buits en aquests moments.

La superfície mitjana dels establiments en actiu és de 81,7 metres quadrats i el 56,4% dels locals estan en règim de lloguer. De mitjana, cada local té 2,6 treballadors. Una altra dada significativa és que hi ha 87 establiments que han obert en el període de crisi de 2008 a 2014.

La major part de l'activitat es concentra en quatre sectors: Equipament a la persona (27,9%), Hostaleria (21,1%), Serveis (21,1%) i Quotidià alimentari (15,7%). D'altra banda, es detecta que un 74,6% dels negocis no han dut a terme cap actuació de remodelació o renovació del local en els darrers temps, i que el 73,8% dels establiments del nucli antic obren tot l'any (nou mesos o més).

De les 281 consideracions que han aportat els comerciants entrevistats per a l'elaboració d'aquest cens, destaca que les principals preocupacions fan referència a l'aparcament, la dinamització del comerç i la peatonalització com a alternativa al trànsit rodat.

La diagnosi dels redactors d'aquest cens comercial apunten com a fortaleses de l'activitat al nucli antic de l'Escala que no respon a un perfil d'estacionalitat i que l'oferta gastronòmica és de categoria mitja-alta. A més, apunta que la implicació dels comerciants a la dinamització del nucli va a l'alça; que el caràcter tradicional dels establiments fomenta l'artesania i la diferenciació i que l'oferta d'aparcament és considerable (767 places). Entre els punts febles s'apunta que l'oferta de pernoctació és baixa; que l'estètica de les façanes i l'estat dels carrers és millorable i que la figura de la UBET no està suficientment reconeguda.