Llibertat sota fiança de 10.000 euros a l'empresonat pels atacs al prostíbul Paradise

La interlocutòria considera que els indicis que l'incriminaven han quedat "debilitats"

L'Audiència de Girona ha decidit deixar en llibertat sota fiança i a l'espera de judici Xavier J. P., que era l'únic dels set detinguts pels atacs al club Paradise de la Jonquera que encara estava empresonat. Els Mossos d'Esquadra van detenir el novembre del 2013 set persones relacionades amb els fets. Després de les primeres declaracions, dos dels sospitosos van anar a presó però un d'ells ja va sortir en llibertat provisional al febrer. Després d'aquesta interlocutòria, ho farà el darrer i últim empresonat pel cas. 

Els fets es remunten el 2012 quan el club va ser objecte de diversos atacs. El primer, quan dos individus van llençar un artefacte explosiu casolà des d'una moto. Pocs dies després, concretament el 23 de desembre, uns encaputxats armats van deixar un cotxe bomba davant del local. Dins el vehicle, hi havia un quilo d'explosiu i dues bombones de butà que finalment no va esclatar perquè va fallar el detonador. El club encara va ser protagonista d'un tercer incident, quan la nit de cap d'any -a través d'una trucada anònima- es va alertar d'un possible artefacte explosiu que havia d'esclatar al cap d'una hora. Es va desallotjar preventivament el recinte però no es va trobar res.

Indicis "debilitats"

La resolució de l'Audiència de Girona argumenta que els indicis que inicialment incriminaven Xavier J. P. han quedat debilitats després de la fase d'investigació i, per tant, entenen que l'acusat no s'ha d'estar a la presó i que pot sortir prenent algunes mesures. Una d'elles és el pagament de la fiança de 10.000 euros, la retirada del passaport per evitar que fugi del país i l'obligació de comparèixer cada dilluns als jutjat. 

El principal indici que inculpava Xavier J. P. és que se'l va veure comprar un gel accelerador de la combustió com el que va aparèixer al costat del cotxe calcinat que els autors van usar per fugir del club després de posar el cotxe bomba. Segons la resolució, aquest s'havia considerat un indici "inqüestionable" però la resolució considera que ha quedat "debilitat" per la declaració d'un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra. Aquest agent determina que no es pot identificar que sigui el mateix gel. L'acusat va argumentar que, efectivament, havia comprat el gel però que era per anar de barbacoa amb els amics. 

També s'atribuïa a Xavier J. P. estar a la mateixa zona de Barcelona el dia que es va enviar un correu electrònic anònim des d'un locutori per reivindicar l'atac amb el cotxe bomba. La pista per determinar-ho va ser el rastreig del seu telèfon mòbil, una prova que la interlocutòria reconeix que no té valor pericial. En aquest cas, l'acusat va argumentar que era a la zona acompanyat del germà per anar a una botiga de còmics. 

Així mateix, també s'havia acusat Xavier J. P. perquè apareixia a les gravacions de les càmeres del club amb el mateix vehicle que se'l va veure comprar el gel accelerador a un Carrefour de Vilatenim (un Òpel Monterrey). Després de prendre declaració a tots els possibles testimonis, la interlocutòria assenyala que hi ha "importants dubtes" per afirmar que el cotxe fos el mateix. 

Per tot plegat, l'Audiència de Girona ha ordenat la posada en llibertat previ el pagament de la fiança de 10.000 euros.