L'empresa A.J. Ruz de Sils trenca les negociacions i la plantilla amplia la vaga

Quatre treballadors han presentat denúncies davant dels Mossos per amenaces de mort per part de la direcció de la firma

El conflicte entre la plantilla i la direcció de l'empresa A.J. Ruz de Sils continua totalment enrocat. El passat dilluns les dues parts van mantenir una reunió a la mesa de mediació, conjuntament amb representants del Departament d'Empresa, però aquest dijous la direcció de la firma va decidir trencar les negociacions i no presentar-se a la nova trobada que havien acordat.

Des del sindicat de CCOO asseguren que la situació actual és degut a la mala gestió de l'administració pública. "L'administració no ha actuat en res, no fa el seu paper, es limita a mirar cap a un altre costat. No han fet les comprovacions mínimes per veure si, realment, els incompliments que nosaltres denunciem són certs i es prenen mesures correctores", ha explicat el secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, que ha aquest migdia s'ha reunit amb altres membres del sindicat i dels treballadors davant de la seu de la oficina d'Inspecció Territorial de Treball de Girona.

Des del sindicat denuncien que l'empresa, que es dedica a la recollida de residus, no compleix amb les normatives laborals ni mediambientals. A més, asseguren que la firma està "estafant" a les administracions locals i comarcals a les quals presta servei. "El que fem és un crit d'alarma, posar sobre la taula les males pràctiques de l'empresa que en alguns punts frega la malversació de cabdals públics", ha explicat contundentment Compte. En aquest sentit, assenyalen que tant el sindicat com les administracions púbiques "han fallat" a l'hora de gestionar tot el conflicte.

D'una banda, el secretari general del Sindicat Intercomarcal de Serveis Privats de CCOO de les Comarques Gironines, Pau Gálvez, assenyala que des del sindicat han "trigat massa" en actuar i les administracions - tant des del punt de vista local com fins a la Generalitat- no han controlat que l'empresa funcionés "correctament". "Les condicions de treball que pateix la plantilla són del segle XIX, podem demostrar que hi ha conductors que feien entre 10, 12 i 14 pics de 16 hores conduint. El sou base d'un treballador que porta 14 anys a l'empresa és de 711 euros i la direcció aplica una sèrie de extres que no es regeixen al conveni", ha explicat indignat.

A més, Gálvez ha assegurat que disposen de documents i fotografies que demostren els incompliments que durant aquests anys ha portat a terme l'empresa. "No s'han respectat descansos entre setmana, la direcció denigra i menysprea els treballadors i fins i tot s'han incomplert les normatives de salut pública", ha comentat representant sindical. En concret, Gálvez ha assegurat que l'empresa no separava material orgànic o sensible - com els residus de la Clínica Onyar- fins al punt que es va trobar un camió ple de sang.

En aquest sentit, el representant de CCOO també ha explicat que tenen indicis que la firma de Sils va estafar alguns ajuntaments. "Entenem que s'ha de contractar l'empresa més econòmica però això no pot ser mai l'excusa per escollir empreses que es saltin les normatives", ha subratllat. Segons Gálvez, els municipis de La Cellera de Ter o Sant Coloma de Farners van notar una gran disminució dels quilos de escombraries de rebuig que es recollien quan van deixar de contractar A.J. Ruz i van canviar a una altra empresa. "El que es feia és assignar la recollida de particulars als ajuntaments i així l'administració pagava aquests costos", ha afegit.

"Cansats però no esgotats"

Aquest divendres fa 36 dies que la plantilla es troba en vaga indefinida i viuen en un campament que s'ha instal·lat al davant de l'empresa. Segons ha explicat el delegat de CCOO i membre del comitè de vaga, Carles Messegué, els treballadors estan "cansats però no esgotats". "Els treballadors estan afligits i preocupats perquè ens descompten una gran part del sou tot i que fem 40 hores de serveis mínims", ha explicat.

A més, Messegué també ha denunciat el maltractament psicològic que pateixen els treballadors. En primer lloc, quatre membres de la plantilla ja han presentat denuncies davant dels Mossos d'Esquadra contra la direcció de la família perquè van rebre amenaces de mort. D'altres estan espantats perquè els han seguit fins a casa seva. "Ens han tractat de rates de claveguera que se'ns ha d'exterminar i aquest dijous el propietari ens va anomenar fills de la gran puta davant dels tres inspectors de treball que havien anat fins al lloc per començar a fer la seva feina", ha comentat.

Messegué ha assegurat que la direcció de l'empresa - formada pel propietari, la seva dona que realitza les tasques de gerent i els seus fills- són gent "violenta" que presumeixen del seu "poder i estatuts". "Tenim por", ha confessat davant dels mitjans de comunicació. Una situació que es suma als constants avisos de possibles sancions per incompliment dels serveis mínims. "La última proposta que coneixem de l'empresa tenia previst rebaixar encara més el sou, això mostra que ens prenen totalment en broma i que el conflicte serà llarg", ha aclarit Compte. Des del principi, els treballadors ja van explicar que només demanaven la reincorporació d'un membre acomiadat i unes "condicions laborals dignes".

Vaga del sector el 9 de desembre

Davant d'aquesta situació, els treballadors demanen a l'administració que s'impliqui més i comenci a investigar tots els fets que han denunciat. Tot i això, la plantilla no deixa de pressionar i bellugar-se perquè les seves reivindicacions siguin escoltades. "Tots els grups polítics han signat una carta dirigida als consellers Santi Vila, Boi Ruiz i Felip Puig perquè investiguin la situació i les nostres denúncies", ha comentat Gálvez. D'altra banda, diversos diputats d'ERC i la CUP ja s'han fet ressò de la situació i els han anat a visitar al campament de Sils. Demà també està previst que hi vagi el diputat de la CUP, Quim Arrufat.

A més, s'ha programat una mobilització a gran escala pel proper 9 de desembre. "Esperem l'ajuda dels altres sindicats però aquest dia es farà una vaga que afectarà a totes les empreses de residus de les comarques gironines", ha avançat el representant sindical ja que, segons el seu punt de vista, la situació que es viu a A.J. Ruz no és una situació particular.

"La vaga també ens servirà per recuperar una antiga reivindicació, el conveni provincial del sector jaque si existís tota aquesta mena de empreses pirates no podrien substituir", ha assenyalat Gálvez. En principi la vaga serà de 24 hores tot i que des del sindicat no descarten realitzar més vagues intermitents al llarg del temps si la situació no es desencalla.