Els jutjats gironins reben tres denúncies contra el 9-N

A la fiscalia de Girona s'espera a unificar criteris d'actuació amb la resta de fiscalies de Catalunya

El procés participatiu del 9-N s'ha saldat amb tres denúncies a diferents jutjats de les comarques gironines. Concretament, hi va haver una denúncia a Girona ciutat, que va assumir el jutjat de guàrdia de la capital; una altra a Palamós que pertoca al jutjat de guàrdia de la Bisbal d'Empordà i una darrera a Sant Feliu de Guíxols, on els jutjats del partit judicial estan a la mateixa població.

Alguna de les denúncies -presentades totes per persones físiques i no per entitats o partits- demanaven la retirada d'urnes com a mesura cautelar al·legant que s'estava incomplint la legalitat. Els fiscals de guàrdia de cada jutjat van informar en contra de la petició argumentant, tal com es va fer al conjunt de Catalunya, que retirar les urnes era desproporcionats. Tots els jutges van desestimar la mesura i no van voler impedir que els gironins continuessin votant.

A hores d'ara, a la fiscalia de Girona no li consta que cap jutjat hagi arxivat alguna de les tres denúncies, que segurament s'acabaran enviant al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a òrgan competent per a aquest cas.

La fiscalia de Girona es manté al marge de les polèmiques i ha decidit esperar-se a que s'hagin establert criteris comuns entre les fiscalies a l'hora d'abordar les denúncies que es van interposar als jutjats contra el procés participatiu del 9-N. Per tant, a la fiscalia encara no s'ha pres cap decisió sobre si es recorreran o no els possibles arxius que hi pugui haver de les causes.

El fiscal en cap de Girona, Josep Maria Casadevall, i els fiscals de cada demarcació catalana es reunirà dimarts vinent amb el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per intentar fixar un criteri unitari a tot el país sobre com ha de respondre la fiscalia davant els processos oberts arran de les denúncies presentades.

A les comarques gironines, el 9-N va mobilitzar 262.113 gironins. La majoria, el 87,73% van votar 'sí-sí', expressant així el desig que Catalunya sigui independent i tingui estat propi.