El Sismògraf d'Olot es convertirà en el mercat estratègic de la dansa a Catalunya

Cultura i l'Ajuntament aposten per fer del certamen un punt de trobada entre professionals

El Sismògraf d'Olot té ja sis anys de trajectòria i el Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Olot han decidit apostar per convertir aquest certamen en el mercat estratègic de la dansa a Catalunya: un punt de trobada entre companyies i professionals, programadors i públic per fer més propera la dansa a l'espectador i que aquesta estigui més present a les programacions.

"L'objectiu és fer d'Olot un referent de la dansa a Catalunya, com hi ha altres ciutats que tenen com a referent el teatre o la música, Olot serà el de la dansa", ha dit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Sota el lema 'El festival que detecta el moviment', Sismògraf tindrà lloc a Olot del 24 al 26 d'abril.

Entre els objectius, citats pels organitzadors, hi ha expandir i consolidar la presència de la dansa i de les arts del moviment a les programacions culturals de Catalunya; explicar la producció catalana als programadors nacionals, sense oblidar els de la resta de l'Estat i els internacionals; fer visible la dansa, acostar-la al ciutadà i aportar un espai de presència extra als mitjans i esdevenir una plataforma de mercat, oferint als creadors un espai-temps on mostrar les seves propostes al públic i als professionals.

El conseller Mascarell ha dit que l'objectiu complementari és que s'expressi tot l'àmbit de la dansa com un lloc on programadors i el talent dels creadors es trobin. "Necessitem a Catalunya per la dansa més mercat, tenim molta gent amb molt talent, però necessitem més mercat i això vol dir que la gent que fa programacions en el conjunt dels teatres, biblioteques i centres culturals del país trobin aquí el lloc per conèixer la dansa i programar-la. "Serà l'epicentre de la dansa a Catalunya com el que representa Tàrrega pel teatre o Vic per la música", ha afegit.

L'alcalde d'Olot, Josep M. Corominas, ha declarat que fins ara el Sismògraf "era una festival més petit i local" i ara de cara el pròxim any i amb aquest acord el pensen "convertir en un festival internacional i que vingui gent de tot el món i sobre tot de Catalunya i que es barregin programadors amb els artistes i companyies i que en surti un enriquiment de tota la dansa".

L'edició del 2015 del Sismògraf tindrà un programa que es presentarà posteriorment i la seva directora artística és Tena Busquets. La idea del certamen és "dissenyar una programació que permeti mostrar un ampli ventall de la creació de qualitat tant catalana, com internacional, tant si és d'estrena com si no"; "trobar el terme mig entre les grans propostes internacionals o de molt gran format que ja es poden veure al Mercat, al Grec o a Temporada Alta i les més emergents o experimentals" i treballar al costat dels creadors del país.

Un pressupost de sortida de 300.000 euros

Com ha explicat el director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, el pressupost de sortida del Sismògraf serà de 300.000 euros, on el Departament de Cultura i l'Ajuntament d'Olot hi ha destinat 150.000 euros cadascun.

Corominas ha volgut recalcar una altra idea i és que el Sismògraf com tants altres festivals existents a Catalunya mostren que al país hi ha "una xarxa de ciutats mitjanes on passen coses en molts àmbits i en el món cultural n'hi ha un bon exemple". En aquest sentit, ha apuntat que el Sismògraf ha arribat a la majoria d'edat amb "el gran pas d'incorporar el Departament de Cultura i que es converteixi en una fira".

Pla Integral de la Dansa

El Sismògraf d'Olot respon a les demandes del Pla Integral de la Dansa i està impulsat per la Generalitat i el consistori d'Olot i compta amb la complicitat del Mercat de les Flors, l'Associació de Professionals de Dansa de Catalunya (APDC) i l'Associació de Companyies de Dansa Professionals de Catalunya (ACDPC).

Mascarell també ha explicat que pròximament anunciaran millores en l'àmbit de la professionalitat i de la titulació en el camp de la dansa. També "hi haurà bones notícies aviat en el desenvolupament professional d'artistes i companyies i s'està treballant en això".