El jutge envia a presó sense fiança l'autor del crim de Sant Pere Pescador

El detingut no podrà veure ni parlar amb els seus fills com a mesura cautelar

Després d'esgotar el termini de 72 hores des de la seva detenció, Musa Baldeh ha passat aquest matí a disposició judicial davant el Jutjat d'Instrucció Número 7 de Figueres, que és l'especialitzat en violència domèstica. Com ja va fer a comissaria i durant la reconstrucció del crim, el detingut s'ha acollit al seu dret a no declarar.

El jutge, atenent a la petició del fiscal Enrique Barata, ha ordenat el seu ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança per un delicte d'assassinat en l'àmbit de la violència de gènere (per la mort a ganivetades de la seva dona) i d'amenaces (per intentar atacar el cunyat amb una espasa). A més, la interlocutòria també imposa a Baldeh una mesura cautelar, que li prohibeix apropar-se i comunicar-se amb els tres fills menors d'edat que tenia amb la víctima.

Tot i que avui no ha obert boca, sí que després de la detenció i mentre es trobava a comissaria, el gambià ha fet diverses manifestacions espontànies sobre detalls del crim. La més reveladora va ser quan va preguntar als mossos si la seva dona estava morta i, quan li van respondre que sí, ell va assegurar: "Aleshores he complert amb la meva missió".

Atac amb ganivets

Musa Baldeh també va explicar que havia atacat la víctima, que tenia 32 anys, perquè la dona havia insultat els seus avantpassats. Això va ser en el marc d'una discussió quan el gambià li va dir a la víctima que se'n tornava a l'Àfrica i que la deixava sola a Sant Pere Pescador amb els tres fills. De fet, el detingut ja tenia preparada una maleta al pis, on els investigadors només hi van trobar roba d'ell. Musa Baldeh té tres dones més a Gàmbia.

Segons la informació que el detingut ha deixat anar amb comptagotes, quan li va dir a la víctima que se'n tornava a Gàmbia, la dona va agafar un ganivet petit -que no ha aparegut enlloc- i el va intentar atacar. Aleshores, Baldeh va explicar als investigadors que tots dos van començar a forcejar fins que ell la va desarmar, va agafar un altre ganivet de grans dimensions i la va agredir.

Aquesta versió, però, difereix de la tesi de la investigació. El crim va tenir lloc aquest dilluns al migdia. Cap a dos quarts d'una, els veïns del bloc, situat a la plaça de les Flors, van començar a sentir crits, que al cap d'una estona van parar. Segons apunten els investigadors, seria en aquest moment quan Baldeh hauria agafat la filla petita -de només 20 mesos- i l'hauria portada a casa d'uns veïns. La nena tenia taques de sang a la roba.

Després, el detingut hauria tornat al pis i, segons relaten testimonis, seria aleshores quan es van tornar a sentir crits i Musa Baldeh hauria rematat la víctima. A l'hora de matar-la, el gambià li va fer dos talls al coll, un a cada costat. Un d'ells, amb un ganivet tipus destraló de 19 centímetres de fulla i 8 d'ample que li va trencar la mandíbula. I l'altre, amb un ganivet de cuina de 19 centímetres i 2,5 d'ample.

L'autòpsia que s'ha fet al cadàver també ha trobat una tercera ferida. En concret, un tall a l'avantbraç que la víctima es podria haver quan va intentar tapar-se la cara per intentar defensar-se.

Mala relació

El matrimoni format per Musa Baldeh i la víctima tenien una mala relació evident. De fet, discutien sovint. A més, la parella també passava penúries econòmiques, perquè el detingut només treballava de forma puntual fent feines al camp i, a més, bevia amb freqüència.

Després del crim, Musa Baldeh va agafar una espasa i va sortir del pis, tancant la porta amb clau. El gambià va anar de dret al pati, on el va veure el nebot del seu cunyat. El nebot va pensar que Baldeh volia fer mal al cunyat, que estava a punt d'arribar en cotxe, perquè ja havia intentat atacar-lo amb l'espasa uns dies abans.

Per això, el nebot es va llançar al damunt del detingut per desarmar-lo. En aquell moment, el cunyat va arribar en cotxe i el va ajudar a treure-li l'espasa de les mans. Mentrestant, els veïns van descobrir el crim i van començar a increpar Baldeh, que es va tornar a refugiar dins del bloc ajudat per un veí. Allà, i per evitar que el linxessin, ell mateix va trucar al 112, va dir que havia matat la seva dona i va demanar que el detinguessin.