El GIG demana un compromís ferm a Salut per mantenir la cirurgia cardíaca al Trueta

Cambres de comerç i organitzacions empresarials defensen que el servei és eficaç

El Grup Impuls per Girona (GiG) -integrat per les Cambres de Comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu; la FOEG, PIMEC Girona i Fòrum Carlemany- ha reclamat al Departament de Salut "un compromís ferm" amb la continuïtat del programa de cirurgia cardíaca de l'Hospital Josep Trueta. De la mateixa manera que ja ha afirmat el Col·legi de Metges de Girona i altres institucions de la demarcació, el GIG creu que no hi ha "cap motiu econòmic ni tècnic" que impedeixi la continuïtat d'un servei que defensen que ha demostrat gran eficàcia. Des del Departament de Salut sostenen que el servei es manté i que a partir del 20015 professionals de Can Ruti de Badalona vindran a operar a Girona.

El Departament de Salut ha impulsat un canvi organitzatiu que, a partir del 2015, implica que l'hospital de referència per a la regió sanitària de Girona pel que fa a la cirurgia cardíaca deixa de ser el de la Vall d'Hebron i passa a ser el Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti. Aquest canvi ha encès les alarmes entre alguns col·lectius -especialment els professionals- que alerten que el Trueta pot quedar convertit en un "hospital de fireta" en aquest camp.

Davant d'aquesta situació, les principals organitzacions empresarials i les cambres de comerç gironines han emès un comunicat on defensen la continuïtat del servei i demanen un "compromís ferm" perquè al Trueta es continuïn fent operacions de cor. "El servei ha demostrat una gran eficàcia i complementa perfectament un ventall de serveis al voltant de la prevenció i el tractament de les malalties del cor que ha fet pioner en molts àmbits el territori gironí", recull el comunicat.

El GIG reclama que, tot i el "possible" canvi de l'hospital de referència, això no ha d'impedir "en cap cas" que a Girona es continuïn fent operacions cardíaques. "El manteniment d'aquestes operacions és essencial per tal de motivar els professionals gironins i mantenir la qualitat mèdica i assistencial de l'hospital", defensen en l'escrit. 

El GIG també alerta que seria "especialment greu" que l'hospital Trueta fos "el damnificat d'un procés de centralització de serveis i de les lluites de poder dels grans hospitals barcelonins".

Els integrants del GiG reclamen, no només el manteniment d'aquest servei, sinó la seva potenciació a mesura que les disponibilitats pressupostàries ho permetin.