Dos anys i mig de presó pel jove que va matar un menor conduint drogat i sense carnet

El condemnat va fer una virolla amb el fre de mà i va estampar el cotxe contra una farola

El jutjat ha condemnat a 2 anys i mig de presó Aleix Laborda, un jove que en va matar un altre en un accident a Riells i Viabrea.

El sinistre va tenir lloc el 5 de febrer del 2010. La víctima anava de copilot al cotxe quan el condemnat va fer una virolla amb el fre de mà i va estampar el vehicle contra una farola. Laborda anava drogat, no tenia carnet i conduïa un vehicle sense assegurança ni la ITV passada. Inicialment s'enfrontava a 5 anys i mig de presó.

Finalment, fiscal, defensa i acusació han arribat a un acord que li ha rebaixat la pena però no evita que entri a presó. A més, tindrà prohibit conduir durant 4 anys. La família de la víctima rebrà una indemnització de més de 106.000 euros.

L'accident va tenir lloc a les 23.50 del dia 5 de febrer del 2010 al carrer Alzinelles del polígon industrial sud-oest de Riells i Viabrea. L'acusat conduïa un Seat Ibiza Cupra groc i duia a la víctima de copilot.

El jove va fer una virolla amb el fre de mà, va perdre el control del vehicle i es va estampar contra una farola. Aleshores, el cotxe va topar contra la vorera i va rebotar contra un mur de formigó que va fer que el vehicle bolqués donant una volta de campana.

El jove de 16 anys que anava de copilot es va endur la pitjor part. Mentre que Laborda va patir ferides lleus, l'adolescent va haver de ser traslladat d'urgència a la Vall d'Hebron de Barcelona. Va morir a l'hospital com a resultat de les ferides de l'impacte.

En el moment de l'accident, Laborda no tenia carnet de conduir perquè, tot i que ja havia complert 18 anys, encara no se l'havia tret. A més, anava drogat perquè va donar positiu en cànnabis a les proves toxicològiques.

Feia poc que un familiar li havia regalat el cotxe amb la condició que no els portés fins a aconseguir el permís. Aquella nit, però, ell i la víctima van sortir a donar una volta pel poble. Per això, el cotxe no tenia ni la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) superada ni tampoc disposava d'assegurança.

Permís estripat

Aleix Laborda s'enfrontava inicialment a una pena de 5 anys i 6 mesos de presó per delictes contra la seguretat viària amb temeritat manifesta en concurs amb un homicidi imprudent i per circular sense permís de conduir. Fiscalia, defensa i acusació particular han arribat finalment a un acord que ha permès rebaixar-li la pena fins als 2 anys i 6 mesos de presó. També l'han condemnat de viva veu a pagar una multa de 1.440 euros.

La sentència també inclou la retirada permanent del permís de conduir, que Laborda s'havia tret durant aquests anys. Segons l'acord, el jove tindrà prohibit conduir durant 4 anys. Un cop acabat aquest termini, s'haurà de tornar a examinar per aconseguir un nou carnet.

La rebaixa de la pena no evita que Laborda entri a presó i la jutgessa li ha donat un termini de 10 dies perquè ingressi. La família de la víctima rebrà una indemnització de 106.556,85 euros, que pagarà íntegrament el Consorci de Compensació d'Assegurances (perquè en el moment dels fets el cotxe no tenia pòlissa).

L'advocat de la família de la víctima, Daniel Vosseler, ha lamentat que el cas hagi trigat tants anys a arribar a judici perquè ha impedit que la família pogués "fer el dol". El lletrat ha qualificat de "molt greu" l'accident i ha criticat que l'acusat s'hagués pogut treure el carnet de conduir durant la instrucció del cas. "La família l'havia de veure pel poble, que és petit, conduint tranquil·lament", ha criticat. "La seva actitud va ser molt greu perquè  va infringir gairebé tots els articles del Codi Penal en relació a conducció", ha conclòs.