Joid'art presenta concurs de creditors pel deute que arrossega amb els bancs

La direcció assegura que la marca és viable i espera superar la situació a finals del 2015

L'empresa Joid'art de Santa Coloma de Farners (Selva) -dedicada al disseny, fabricació i venta de joies- ha presentat concurs de creditors davant del jutjat mercantil. L'empresa ho ha fet de manera voluntària i, segons el gerent, Alfred Fernández, és "l'única sortida" que tenien a causa dels deutes que arrosseguen amb els bancs. El concurs de creditors (antiga suspensió de pagaments) es va presentar el 7 d'octubre i el jutjat mercantil ja l'ha autoritzat. El concurs afecta tant la seu de l'empresa a Santa Coloma de Farners (on es dissenyen les col·leccions), com el taller que tenen a Osor i l'empresa comercialitzadora, amb seu a Girona. 

Amb la crisi, l'empresa ha vist com la facturació ha anat davallant any rere any. En algun exercici, fins i tot, les ventes han caigut fins a un 10%. A més, a aquest factor cal sumar els crèdits que la marca ha demanat per tenir liquiditat per seguir fent col·leccions i la hipoteca que tenen per les instal·lacions de l'empresa. 

Aquesta situació ha provocat que l'empresa tingui problemes per pagar les quotes i, per això, ha decidit recórrer al concurs de creditors perquè sigui un administrador concursal qui s'encarregui de renegociar les quotes amb els bancs, estudiï el pla de viabilitat i intenti liquidar el deute.

"L'empresa és viable"

El gerent de Joid'art ha remarcat que, tot i els problemes de liquiditat, l'empresa és viable. Joid'art compta amb un pla de viabilitat que estableix les mesures perquè la marca superi la situació a finals del 2015. Segons Fernández, la prova que l'empresa té futur és el fet que al gener veuran la llum 12 noves col·leccions. 

La direcció de l'empresa estableix dues línies de treball per aconseguir superar el context actual. Per una banda, considera clau no deixar de fer noves col·leccions. Per altra banda, es fixen l'exportació com un dels eixos a potenciar. De fet, Joid'art ha fet una gran aposta per vendre a l'estranger arran de la crisi. Si fa quatre anys només venia un 8% fora de l'Estat, el 2013 aquesta xifra havia crescut fins al 25%. A més, l'empresa va obrir una botiga virtual a principis del 2013 amb la intenció de potenciar aquestes ventes a l'exterior. 

Joid'art compta actualment amb 39 treballadors i deu botigues pròpies: set d'elles a Barcelona ciutat i les altres tres a Sant Cugat del Vallès, Girona i Púbol. A més, les seves peces també es venen a d'altres establiments monomarca. 

Concurs de creditors a l'empresa centenària Francisco Puigvert d'Olot

Una altra empresa de les comarques gironines que ha presentat concurs de creditors és la centenària Francisco Puigvert d'Olot, dedicada a la fabricació d'embotits curats i pernils sense ós. L'empresa va presentar el concurs el 30 de setembre davant el jutjat mercantil, que ja l'ha autoritzat. 

Aquesta empresa té una vintena de treballadors i es va fundar el 1892. Disposa d'unes instal·lacions que ocupen 8.000 metres quadrats després d'haver fet diverses ampliacions, la darrera el 2003. Anualment produeix 2.200.000 quilos d'embotits i 288.000 peces de pernil. Els seus productes es venen a països com França, Alemanya, Rússia i Bulgària.