Tossa de Mar prohibeix els comiats de solter organitzats durant el mes d'agost

Les empreses que es dediquin a aquesta activitat necessitaran un permís

Tossa de Mar (Selva) farà un pas més en el ple d'aquest dimecres per posar fre als comiats organitzats que es concentren, especialment durant els caps de setmana d'estiu, al municipi costaner. L'any 2009, l'ajuntament va aprovar una ordenança de civisme i convivència ciutadana que, entre d'altres, prohibia que els comiats fossin sorollosos. Concretament, la norma establia que no estaven permesos a la via i als espais públics "els comiats de solters/es que impliquin aldarulls, crits, cants, xiulets, etc. que puguin molestar als veïns". Les sancions anaven dels 200 euros en casos lleus, fins als 600 per a casos molt greus. 

Aquest estiu, la policia municipal ja ha imposat 38 multes per aquest concepte i, a més, s'ha fet una campanya específica per controlar aquestes activitats. La policia ha destinat més de 300 hores de patrullatge a controlar les empreses que organitzen comiats. A més, a resultes de les trobades de l'equip de govern i els tècnics municipals amb el sector privat per intercanviar idees per millorar la situació del municipi -anomenades 'Trobades de tardor'- s'ha vist la necessitat d'incrementar les limitacions per a aquestes activitats.

Després d'aquestes trobades, l'equip de govern ha decidit modificar l'ordenança per endurir encara més les condicions, especialment per a les empreses que es dediquen a organitzar aquestes activitats i que, sovint, ofereixen allotjament, ruta de bars o fins i tot excursions en catamarà.

La modificació manté les sancions per cridar i cantar o xiular al carrer (afegeix que tant és que es vagi disfressat o no) i, com a novetat, requereix a les empreses del sector obtenir una autorització municipal per poder organitzar aquestes activitats. 

Per aconseguir l'autorització municipal, que serà anual, caldrà presentar, entre d'altres documents, una sol·licitud en la que es concretarà els tipus d'activitats a desenvolupar, documentació que acrediti les autoritzacions legals per organitzar viatges, estades o les activitats, caldrà concretar un responsable (amb nom i cognoms, DNI, telèfon de contacte), presentar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els danys que es puguin derivar de les activitats organitzades i una relació d'establiments col·laboradors. 

Una vegada obtinguda l'autorització, per a cada comiat que s'organitzi caldrà comunicar-hi a la policia local per correu electrònic o fax. L'empresa organitzadora haurà d'adjuntar un escrit explicatiu de l'activitat, l'itinerari, l'horari d'arribada i sortida, la xifra de participants, qui és el responsable, i una relació dels establiments col·laboradors (hotels, restaurants, bars, bars de nit o activitats complementàries). 

"Molts vegades la gent que ve en grups organitzats ho ha contractat per Internet i nosaltres necessitem tenir més informació per si algú trenca alguna cosa o hi ha massa concentració de gent, cal tenir identificat un responsable", ha explicat l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich. 

L'ordenança recull que si es porten a terme les activitats a la via pública sense autorització, la sanció serà d'entre 200 i 400 euros. I, si a més alteren la convivència o produeixen molèsties, pot arribar fins els 600 euros.

Prohibits a l'agost

La modificació de l'ordenança encara va més enllà i estableix que, tot i que una empresa tingui l'autorització municipal pertinent, no podrà organitzar cap comiat durant el mes d'agost. L'ajuntament de Tossa de Mar justifica la mesura perquè considera que l'organització de comiats de solters comporta en molts casos "una pertorbació en l'oferta turística del municipi", que està adreçada preferentment al turisme familiar i a la potenciació dels elements culturals, paisatgístics i gastronòmics.

L'alcaldessa de Tossa de Mar, Gisela Saladich, ha destacat que durant l'agost és quan més visitants hi ha al municipi i que qualsevol comiat que es faci genera molèsties. "La gent que ve a Tossa s'ho vol passar bé d'una altra manera, gaudint del menjar i del paisatge i els comiats generen molts sorolls perquè fan fressa tota l'estona pels carrers", ha criticat l'alcaldessa, que afegeix que si els joves volen fer comiats "ha de comportar-se" quan van pel carrer.

Noves prohibicions

Amb la modificació de l'ordenança també s'aprofita per prohibir altres comportaments. Per exemple, a partir d'ara tampoc es podrà ocupar l'espai públic amb estris i materials de busseig que impedeixen o dificultin la circulació de persones o vehicles, així com posar-se o treure's els elements necessaris per a la pràctica del submarinisme fora de les zones expressament assenyalades. Les sancions per incompliment seran d'entre 200 i 400 euros.

Tampoc es podran realitzar juguesques, que tinguin incidència directa o indirecta sobre ciutadans o activitats econòmiques locals, organitzades per empreses amb ànim de lucre. Les sancions per incompliment seran d'entre 200 i 400 euros.

I, finalment, també es prohibeix passejar-se pel carrer només amb el banyador. Les multes per incompliment arribaran fins als 200 euros.