Un informe de l'Ajuntament de Cruïlles recomana buidar l'abocador de Vacamorta

La plataforma antiabocador està disposada a arribar "fins al final" perquè es compleixin les sentències del TSJC i el Suprem

Com ja es va anunciar ahir, la Generalitat clausurarà de manera "imminent" l'activitat a l'abocador de Vacamorta. Des de Territori i Sostenibilitat s'està redactant l'ordre que ha de prohibir l'entrada de nous residus al paratge, i la previsió és que el conseller Santi Vila la signi la setmana vinent, moment en què entrarà en vigor.

La decisió arriba poques hores després d'una nova interlocutòria del TSJC al voltant del litigi que s'arrossega des de fa més de deu anys. L'escrit de l'alt tribunal català respon a una petició feta per la Generalitat, on el Govern demanava deixar en suspens l'execució de l'última sentència -la del Suprem- que instava a tancar l'abocador i a restaurar del tot el paratge; és a dir, buidant-lo dels 2,2 milions de tones de residus que s'hi han abocat d'ençà del 2000.

Entre d'altres, la Generalitat al·legava que s'havien subsanat els errors del passat. D'entrada, perquè la llicència ambiental del 2003 que va avalar l'activitat a Vacamorta (el focus de tot el litigi) s'havia substituït per una de nova, concedida el 12 de juny del 2012. Però a més, perquè ara -cosa que no passava en un principi- l'abocador també estava blindat urbanísticament.

La interlocutòria del TSJC, però, rebutja tots i cadascun dels arguments del Govern. Ja d'entrada, diu que l'escrit d'al·legacions de la Generalitat és "extremadament inconcret" i que s'ha hagut de fer "un esforç hermenèutic" per entendre què es demanava. L'alt tribunal català, a més, conclou que haver concedit una nova llicència i haver inclòs l'abocador dins un pla especial no resol el problema de base; és a dir, "que el títol habilitant de l'activitat s'ha declarat nul".

En conseqüència, el TSJC rebutja suspendre l'execució de la sentència i conclou que s'ha de portar a terme tal com es va manar des d'un principi. És a dir, que no només s'ha de tancar Vacamorta, sinó que també s'ha de deixar el paratge net de residus, i restituir la situació en què es trobava abans no s'hi aboquessin tones i tones de deixalles.

Buidar-lo de deixalles

Un cop la Generalitat ha mogut fitxa, i ja ha dit que tancarà l'abocador, la polèmica es troba ara amb què passarà amb les deixalles. Territori i Sostenibilitat ja ha avançat que, des del Govern, s'és partidari de no moure-les pel risc "en la salut i el medi ambient" que en podria suposar el trasllat (segons recollia ahir el Departament en una nota de premsa).

Aquesta opció, però, no és la que defensa d'entrada l'Ajuntament del municipi. I encara menys, la que vol la Plataforma Antiabocador de Cruïlles (PAAC). El consistori, que des del setembre s'ha personat a la causa, reclama que el dipòsit es buidi de deixalles.

L'alcalde, Salvi Casas, diu que el tancament de l'abocador és una "victòria amarga", perquè això no resol tots els anys que el municipi ha hagut de patir les pudors, la pols i les deixalles -com ara els plàstics- que s'escapaven volant del recinte. "I això, sense tenir en compte que Vacamorta té un impacte visual molt bèstia a l'entorn", indica l'alcalde.

Per reclamar que el paratge quedi del tot net de residus, l'Ajuntament es recolza en un informe que ha encarregat al Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA). L'estudi, que ha costat 2.600 euros, analitza al llarg de 25 pàgines la situació actual de l'abocador i la viabilitat de buidar-lo de residus.

Entre d'altres, l'estudi diu que durant la darrera dècada Vacamorta ha acollit multitud de deixalles industrials (com ara envasos, cautxú, resines sintètiques o polièster). Entre aquests, en destaca uns "d'altament tòxics": els residus procedents de l'antiga paperera Aconda de Flaçà (Gironès). L'informe també conclou que l'abocador contamina el sòl i els aqüífers de la zona, perquè quan s'hi van començar a abocar deixalles, no es va "separar, impermeabilitzar ni segellar adequadament".

"Més adequada i viable"

L'estudi del CEPA analitza després quina solució seria la millor per a Vacamorta, un cop s'hagi clausurat l'activitat. D'entrada, l'informe ja diu que cal fer "una diagnosi acurada per veure l'abast de la contaminació" que genera el recinte, i analitzar els riscos que suposa deixar els 2,2 milions de tones a lloc o bé traslladar-los.

L'informe, però, ja avança que a priori l'opció "més adequada i viable" és la de buidar l'abocador. D'entrada, perquè si les deixalles es deixessin a lloc, és necessari impermeabilitzar el dipòsit, i això sí o sí ja suposaria remoure tots els residus. "Tasques que podrien resultar més costoses que portar el contingut de Vacamorta a un nou emplaçament", indica l'estudi del CEPA.

L'informe diu que, de fet, aquesta és "la solució més comuna a Europa i a l'Amèrica del Nord". També recorda que, a Catalunya, ja es va fer servir en una ocasió "amb l'antic abocador de Berga, que va ser excavat, buidat i transportat a un de proper".

Buidatge o compensació

L'alcalde de Cruïlles, Salvi Casas, admet que la conselleria té "un problema amb majúscules" a l'hora de decidir què fer amb les deixalles de Vacamorta, un cop s'hagi tancat. Remetent-se a l'informe, però, Casas ja avança que la postura de l'Ajuntament, quan es reuneixi amb el Govern, serà la de demanar que es buidi. I en cas que, finalment, els residus s'hagin de quedar a lloc, demanaran indemnitzacions.

"Hem de tenir en compte que portem catorze anys i escaig rebent residus, i que hi ha fins a cinc sentències que declaren il·legal l'activitat", explica l'alcalde. I hi afegeix: "Per tant, per tots els perjudicis causats a la població, no ens podrem quedar de braços creuats".

La PAAC, disposada a arribar "fins al final"

Per part de la plataforma opositora a l'abocador, el seu advocat, Benet Salellas, diu que s'està disposat a arribar "fins al final" perquè les sentències del TSJC i el Suprem s'executin amb tots els ets i uts. "Sempre hem dit que s'havia de restituir la situació anterior que hi havia al paratge; si la Generalitat no en va prendre nota i va actuar amb cauteles és el seu problema, però no podem admetre en cap cas la mecànica dels fets consumats", indica Salellas.

L'advocat de la PAAC també recorda que, d'ençà que la primera de les cinc sentències va declarar il·legal l'activitat a Vacamorta, "el mínim que s'hauria d'haver fet és retirar les deixalles". "Per tant, l'abocador té una clara il·legalitat intrínseca, i en conseqüència cal clausurar-lo definitivament i buidar-lo", diu el lletrat. Salellas, a més, també llança "un avís per a navegants", dient al Govern que com és que es va donar una nova autorització ambiental a Vacamorta el juny del 2012, quan se sabia que l'abocador "era il·legal".

L'abocador de Cruïlles està gestionat per l'empresa Recuperació de Pedreres S.L. L'ACN s'hi ha posat en contacte per saber la seva opinió al voltant de l'afer, però de moment està a l'espera de rebre resposta.