Decideixen vendre unes joies robades fa quatre anys i els enxampa la policia

Faltaven quatre dies per prescriure el delicte

Tenir joies robades a casa i intentar treure-se-les de sobre, encara que sigui quatre anys després, no evita acabar detingut. Si més no, per receptació. Això és el que els ha passat a dos joves -un d'ells, menor- que van vendre una aliança d'or en una joieria.

La transacció d'entrada els va sortir bé, però no comptaven amb què un agent els havia vist. A partir d'aquí, i després de parlar amb el joier, els mossos van lligar caps i van veure que l'aliança era part del botí d'un robatori comès el desembre del 2010. Als dos joves, a més, un canvi legislatiu que va elevar de 3 a 5 anys la prescripció per aquests delictes els va jugar en contra. No es van escapar d'acabar emmanillats només per quatre dies. Els dos detinguts són coneguts per la policia. I precisament, no per evitar posar-se en embolics. Dijous passat, els nois van anar fins a una joieria de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), que també es dedica a la compravenda d'or.

Mentre estaven a fora, un mosso fora de servei els va reconèixer i va decidir observar què feien. L'agent va veure com el menor es quedava a fora mentre l'altre, que té 29 anys, entrava a la joieria. Abans, però, des del carrer estant, el menor li havia donat una joia perquè la vengués per ell.

El noi va entrar a la joieria, va vendre la peça i, quan va sortir, li va donar diversos bitllets al menor. Això va fer desconfiar el mosso i, quan els dos nois es van allunyar, ell mateix va entrar a la joieria per demanar al propietari què els havia comprat. El joier li va ensenyar una aliança d'or, que tenia una inscripció, i l'agent va decidir informar-ne els seus superiors, perquè tot allò li feia mala espina.

I no s'equivocava. Quan els mossos van investigar la procedència de l'anell, van veure que formava part del botí d'un robatori comès ara fa quatre anys. En concret, el 27 de desembre del 2010. Uns lladres van entrar en un habitatge de Girona i se'n van endur joies i material informàtic valorat en 2.000 euros.

Quan els agents van ensenyar l'anell al propietari de l'habitatge, aquest el va reconèixer sense cap mena de dubte. A partir d'aquí, els Mossos d'Esquadra van estirar el fil i no van trigar a detenir els dos joves per receptació (és a dir, per vendre material robat). Dilluns, els agents van detenir el noi de 29 anys a Torroella de Montgrí. I l'endemà, el menor a Verges (Baix Empordà).

Per quatre dies

Allò curiós del cas és que als dos joves la legislació els va jugar en contra. I és que, si el robatori de Girona s'hagués comès només quatre dies abans, el 23 de desembre del 2010, els mossos no hi haurien pogut fer res.

Però un canvi legislatiu que va entrar en vigor aleshores, i que va elevar de 3 a 5 anys la prescripció per aquest tipus de delictes, ha permès emmanillar els dos joves. Sinó, el delicte hauria prescrit i els dos nois no haurien passat per comissaria.

De moment, els mossos han lliurat el menor al seus tutors legals, en espera que la Fiscalia de Menors el citi a declarar. Pel què fa al jove de 29 anys, s'ha deixat la seva detenció sense efecte i properament haurà d'anar a declarar al jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de la Bisbal d'Empordà que es farà càrrec del cas.