Banyoles posa en marxa un programa per fomentar la convivència i la cohesió social

A la capital del Pla de l'Estany hi ha un 23% d'immigració i hi conviuen 61 nacionalitats diferents

Banyoles és des d'avui una més de les ciutats que aplicarà el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural impulsat per l'Obra Social de 'la Caixa'. Implementat per la Fundació CEPAIM conjuntament amb l'Ajuntament de Banyoles, el projecte vol fomentar la convivència i la cohesió social per tal d'afavorir el desenvolupament local i millorar les condicions de vida dels seus ciutadans.

El pla, pel que s'han contractat tres persones que actuaran com a dinamitzadors de tot el procés, vol donar resposta als reptes socials que genera una ciutat amb un 23% d'immigració on hi conviuen 61 nacionalitats. La promoció de la salut, l'àmbit socioeducatiu i la participació ciutadana seran els eixos d'actuació.

Després de la signatura de l'acord aquest dijous entre l'Obra Social de 'la Caixa', l'Ajuntament de Banyoles i la Fundació CEPAIM, que el tutelarà, el Projecte s'iniciarà amb l'establiment de relacions entre professionals, ciutadania i representants de les administracions per donar pas a la generació d'un coneixement compartit de la realitat que desemboqui en accions conjuntes entres els tres protagonistes.

A partir d'aquí, s'aniran generant espais tècnics de trobada amb la implicació de professionals perquè puguin compartir informació dels recursos existents al territori i dissenyar un pla d'acció conjunt que doni resposta als principals reptes de la ciutat. La promoció de la salut, l'àmbit socioeducatiu i la participació ciutadana seran els tres eixos d'actuació principal del projecte, als que s'hi sumaran l'impuls d'activitats socials i familiars a la ciutat.

L'Obra Social de 'la Caixa', que en el període 2010-2013 ha invertit 165.000 en el projecte, l'impulsa en col·laboració amb diferents entitats socials i amb les administracions locals en territoris de tot l'estat espanyol amb un alt nivell de diversitat cultural. La iniciativa consisteix en una intervenció preventiva, promocional, positiva i enriquidora que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social i, en definitiva, pretén l'apoderament de la societat en pro de la convivència i el desenvolupament comunitari. La convivència entesa com un valor que implica tots els ciutadans i ciutadanes, tant autòctons com immigrants.

Part de l'èxit del Projecte es deu a la combinació entre la flexibilitat que requereix cada context i la unitat en l'enfocament metodològic de la intervenció. És per això, que a partir de 2014, com Banyoles, s'han unit al projecte 23 ciutats més a les 16 originals, entre elles Salt, que en formaven part des del 2010, any en que es va posar en marxa.