Metges gironins i de la Vall d'Hebron desconfien de la continuïtat de la cirurgia cardíaca al Trueta

Josep Trias garanteix que a partir del 2015 professionals de Can Ruti es desplaçaran fins a Girona per operar

Desconfien del compromís del Departament de Salut i, per això, han encès "totes les alarmes" per evitar que el canvi d'hospital de referència es converteixi, en realitat, en l'eliminació de les intervencions de cirurgia cardíaca a Girona. Malgrat que Salut va assegurar dimarts a la tarda, mitjançant un comunicat, que el Trueta continuaria tenint cirurgia cardíaca, metges gironins i de la Vall d'Hebron han expressat que tenen dubtes i creuen que la operacions de cor a Girona estan en risc.

"No té sentit desmantellar una unitat que funciona per vestir-ne una altra de nova", ha afirmat la delegada de Metges de Catalunya al Trueta, Núria Estanyol, que alerta d'una possible estratègia recentralitzadora darrere del nou Pla Director de cirurgia cardíaca que acabaria convertit el Trueta en un "hospital de fireta". El canvi, que serà operatiu a principis del 2015, implica que l'hospital de referència per a la regió sanitària de Girona deixa de ser el de la Vall d'Hebron i a partir d'ara serà l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti. 

Acaba així una col·laboració amb la Vall d'Hebron que va començar l'any 2006 i que incloïa que, setmanalment, cirurgians de l'hospital de Barcelona es traslladin fins a Girona per fer algunes intervencions de cirurgia cardíaca. Segons ha explicat el coordinador del programa de cirurgia cardíaca a l'hospital, Albert Igual, anualment fan unes 80 intervencions i això es tradueix en què un terç dels pacients eviten desplaçar-se fins a Barcelona per a l'operació. La llista d'espera actual al Trueta és de 15 pacients.

Criteris mèdics

El director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, ha volgut tancar la polèmica i ha assegurat que el canvi a Can Ruti respon a una reorganització territorial que busca l'eficiència i l'equilibri. Més enllà d'això, ha assegurat que no hi haurà cap altra conseqüència i que els professionals de Badalona també es desplaçaran fins al Trueta per operar del cor. Això sí, quines i quantes intervencions fan des de Girona dependrà, segons ha expressat Trias, estrictament de criteris mèdics.

És en aquest punt on el Col·legi de Metges, l'equip actual de cirurgia cardíaca i el sindicat hi veuen el risc perquè temen que això representi que, amb els nous cirurgians, es traslladin cada cop més pacients cap a l'àmbit metropolità. Albert Igual ha assegurat que a Girona es poden fer "exactament les mateixes" operacions que es fan als hospitals de referència perquè té els mitjans necessaris i descarta que, tal com va assenyalar el conseller de Salut Boi Ruiz, hi hagi causes com ara el postoperatori que facin dubtar de la necessitat de tenir aquest tipus de cirurgia fora dels hospitals de referència.

Segons Igual, en cirurgia cardíaca és "caixa o faixa" i el postoperatori queda reduït a 24 o 48 hores, que és quan poden sorgir complicacions. "Al Trueta operem un dia a la setmana i hi ha un cirurgià que es queda un dia més per si de cas, cobrim el postoperatori", ha afirmat el coordinador que exposa que, a més, la mortalitat a Girona és reduïda, entre el 3 i el 6%, i això tenint en compte que des del Trueta operen pacients urgents i emergents -que precisen d'intervenció immediata- i, per tant, "no val el tòpic" que assenyala que els malalts més complexos es deriven a Barcelona. 

Els metges reclamen que es mantingui com fins ara la cirurgia cardíaca al Trueta i que es compleixin els compromisos del 2006, que implicaven incrementar progressivament els dies que s'opera des de Giorna fins acabar tenint cirurgians contractats per l'hospital gironí. 

El Departament de Salut ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que tots els canvis s'han pactat amb els caps dels centres hospitalaris i les societats de cardiologia i cirurgia cardíaca amb l'objectiu de millorar i reduir llistes d'espera. Trias assegura que el nombre d'intervencions de cor de Girona acabaran essent similars al cap de l'any i ha reivindicat que el Trueta és l'únic hospital fora dels cinc de referència de l'àmbit metropolità que fa aquest tipus d'operacions.