Dos radars gironins, els que més multen de tot Catalunya

Enguany el Servei Català de Trànsit ha obert 606.310 expedients a conductors caçats per la xarxa de radars fixos

El radar de la C-31 a Platja d'Aro (Baix Empordà), el de la C-31nord a Badalona i el de la C-35 a Caldes de Malavella (Selva) són els que més multen de tot Catalunya.

Els dos de les comarques gironines que figuren en aquest rànquing -tots, situats en un tram d'autovia- es van instal·lar al mateix temps l'estiu del 2011, dins un paquet format per 30 nous radars que es van repartir arreu del territori.

Durant aquest 2014, Trànsit ja ha obert 606.310 expedients a conductors caçats per la xarxa de radars fixos situats a les carreteres catalanes. Una xifra a la qual s'hi han d'afegir encara 52.724 sancions més, interposades pels Mossos d'Esquadra a través dels 22 radars mòbils de què disposa el cos.

Cobertura

A Catalunya hi ha instal·lats uns 225 radars fixos arreu de la xarxa viària. Cobreixen tant trams d'autopistes com d'autovies i carreteres locals i comarcals, amb l'objectiu que els conductors no premin l'accelerador més del compte.

Durant aquest 2014, entre gener i setembre, arreu de Catalunya els radars fixes ja han caçat 606.310 cotxes circulant amb excés de velocitat als trams que controlen fotogràficament. Una xifra que augmenta fins a 659.034 si s'hi afegeixen aquells vehicles enxampats pels radars mòbils dels Mossos d'Esquadra.A partir d'aquí, el Servei Català de Trànsit ha obert un expedient per multar-ne els conductors, i en 402.692 casos el procés ja ha derivat en una sanció ferma cap a l'infractor.

De tots els aparells instal·lats arreu de la xarxa viària, però, n'hi ha tres que s'emporten la palma a l'hora de fotografiar conductors circulant amb excés de velocitat. I d'aquests, dos es troben en autovies de les comarques gironines. Es tracta dels radars situats a la C-31 a Platja d'Aro (situat poc després de la sortida de Castell d'Aro) i el de la C-35 a l'alçada de Caldes de Malavella.

Tots dos van entrar en servei el juliol del 2011, dins un paquet format per 30 nous radars que es van repartir arreu del territori. El radar de Platja d'Aro es troba al quilòmetre 312,78 de la C-31 en direcció Palamós, en un punt de l'autovia on el límit de velocitat està fixat en 80 quilòmetres per hora.

Aparell polèmic

D'ençà que es va instal·lar, l'aparell ja es va convertir en polèmic, perquè es troba just després d'un tram on el límit és de 100 qm/h. De fet, durant els cinc primers mesos de funcionament va arribar a imposar més de 21.000 multes. El Servei Català de Trànsit el va senyalitzar amb un cartell lluminós, però tot i això, continua ocupant les primeres posicions del rànquing.

Pel què fa al radar situat a la C-35, el de Caldes de Malavella, l'aparell es troba situat al quilòmetre 91,2 de l'autovia en sentit Vidreres (Selva). Aquí, el límit de velocitat és de 100 qm/h, però també és un punt on els conductors acostumen a córrer. La prova: que el radar es trobi entre els tres que més sancionen d'arreu del país.

Per últim, en el cas del radar de la C-31nord, l'aparell es troba situat al quilòmetre 211,43 en direcció Barcelona (en un panell lluminós situat a l'alçada del centre comercial Magic de Badalona). Aquí, el límit de velocitat, com en el cas de Platja d'Aro, està fixat a 80 qm/h.

El trio de radars que més sancionen de tot Catalunya l'ha donat a conèixer el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en resposta a una bateria de preguntes parlamentàries que fan referència a sancions interposades per excés de velocitat a la xarxa viària.

A les successives respostes, el conseller també dóna a conèixer que aquest any, de les més de 400.000 multes interposades a partir dels radars fixos, 13.781 infraccions s'han comès en trams de velocitat variable entre els mesos de gener i juny.

L'any passat, el Servei Català de Trànsit va obrir 811.382 expedients a conductors caçats per radars situats a la xarxa viària (dels quals, 86.901 van ser enxampats per aparells mòbils). En total, al llarg del 2013, aquests expedients van derivar en 725.234 multes fermes (de les quals, 38.200 es van interposar per prémer massa l'accelerador en trams de velocitat variable).