Iaeden se sent 'menyspreat' per Santi Vila per les crítiques a ElbulliFoundation

Des de l'entitat ecologista assenyalen que la mobilització no es desactivarà

L'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà critica les declaracions del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, qui el passat divendres va titllar l'oposició que s'ha generat contra el projecte d'ElbulliFoundation de "falsa polèmica". "Sembla que menysprea les opinions contra la iniciativa, que no les pren amb seriositat", ha valorat la portaveu de l'entitat ecologista, Bàrbara Schmitt.

En aquest sentit, des de l'associació subratllen que la mobilització contra el nou centre gastronòmic "no es desactivarà" amb informació i diàleg, tal com augura el conseller. "La gent està convençuda que ElbulliFoundation no ha d'anar a la Cala Montjoi i ens mantindrem ferms", ha assegurat.

"Si no hi ha canvis en el projecte, l'oposició tampoc canviarà d'opinió". Així de clara i contundent s'ha mostrat la portaveu d'una de les entitats ecologistes més fortes del territori gironí. Una associació que, des del principi, s'ha oposat a la construcció d' ElbulliFoundation a la Cala Montjoi de Roses, dins del Parc Natural del Cap de Creus i ha organitzat xerrades i activitats per mobilitzar el territori i donar a conèixer les seves reivindicacions.


Schmitt, que ha respost les paraules que va llançar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, el passat divendres, no ha dubtat en ressaltar que si és necessari actuar-hi per "arreglar problemes de gestió de residus i d'impacte ambiental" - tal i com explicava l'exalcalde de Figueres- no cal fer-ho a través d'un macroprojecte com és el del cuiner Ferran Adrià. "És com quan diuen que un dels beneficis del projecte és que trauran tota la vegetació invasora de la zona. Si volguessin ja la podrien treure ara i no caldria el macroprojecte", ha comentat la portaveu.

Segons el conseller Vila, el projecte d' ElbulliFoundation serà "exemplar" a nivell de sostenibilitat ambiental i eficiència energètica. Un convenciment que no comparteixen les entitats ecologistes. "Encara estem esperant una resposta a les nostres al·legacions que hem presentat contra la llei a mida que vol tirar endavant el Govern . En tot aquest temps, el Departament de Territori no s'ha posat en contacte amb nosaltres per explicar-nos millor el projecte si creuen que no l'entenem bé", ha respost la portaveu de la Iaeden.

Schmitt ha confessat que desconeixen els terminis o com avançarà la llei i el cost legal que suposarà per a l'entitat si volen fer-hi front o portar-ho al Tribunal Constitucional. "No ho hem fet mai i s'haurà d'estudiar", ha afegit.

Protegir el Cap de Creus

Pel que fa al PRUG del Parc Natural del Cap de Creus, des de l'entitat han assegurat que veuen amb bons ulls les reivindicacions del territori tot i que assenyalen que és necessari tenir un pla d'usos marins adequat per poder protegir aquesta zona. "Les crítiques es bases sobretot en l'àmbit turístic i empreses que veuen com es limiten les boies però s'ha de tenir clar que l'objectiu principal d'un pla rector d'un parc natural no és la rendibilitat econòmica sinó la protecció del territori", ha conclòs.