La Fiscalia insta els Mossos a identificar els responsables que obrin locals el 9N

La Generalitat diu que no hi tenen cap dret

(Actualitzat 22:41h)

La Fiscalia del Tribunal Superior de Catalunya ha instat al Director General dels Mossos d'Esquadra a identificar els responsables dels locals que han permès l'accés per organitzar el 9-N. També ha demanat, amb caràcter d'urgència, els locals on es desenvoluparà el procés participatiu.

El ministeri públic també ha demanat a l'empresa de missatgeria Unipost saber qui li va encarregar distribuir informació personalitzada sobre el 9-N i li ha demanat que li enviï el full d'encàrrec, contracte i els documents que tinguin que estiguin relacionats amb la distribució o la bustiada de la propaganda del procés participatiu. A més li ha reclamat el pressupost, la factura proforma o definitiva.


Fonts de la Fiscalia han informat que aquestes diligències no pretenen suspendre o prohibir el 9-N sinó "per confirmar els fets sobre els col·legis i bustiada de la propaganda del 9-N".

La Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat a la Conselleria d'Ensenyament de la Generalitat que l'informi sobre si ha ordenat la posada a disposició dels centres educatius per realitzar el procés participatiu del 9-N i ha demanat al Director General dels Mossos d'Esquadra, amb caràcter d'urgència, a identificar els responsables dels locals que han permès l'accés per organitzar el 9-N. També ha demanat a la policia catalana que identifiquin la persona responsable d'obrir cadascun dels locals electorals.

El Ministeri Públic també ha reclamat a l'empresa de missatgeria Unipost que li faci arribar el contracte i els documents que estiguin relacionats amb la distribució o la bustiada de la propaganda del procés participatiu. A més li ha demanat el pressupost, la factura proforma o definitiva, i que li digui quina persona o entitat ha subministrat a la companyia el llistat de destinataris o el mecanisme pel qual es va obtenir aquest llistat.

Aquestes actuacions les ha fet després d'haver obert, a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, diligències d'investigació per si la cessió de locals municipals, centres educatius o altres instal·lacions sota la dependència de la Generalitat de Catalunya és constitutiva d'un delicte penal després que el Tribunal Constitucional hagi suspès la votació. Aquesta actuació serà valorada ara per la Justícia, que podria ordenar intervenir els Mossos d'Esquadra per precintar els locals públics i que no s'utilitzin per a la votació.

La Generalitat respon

Sobre la nota de premsa emesa per la Fiscalia, el Govern de la Generalitat ha manifestat que l'únic responsable que ha autoritzat l'accés a locals públics és el mateix Govern de Catalunya amb l'objectiu de garantir l'exercici de drets fonamentals com és el dret a la llibertat d'expressió i de la llibertat ideològica i, per tant, no es pot demanar la identificació a voluntaris que res tenen a veure en aquesta autorització, i que podran desenvolupar la seva tasca amb total normalitat.

A més, el Govern recorda que ha demanat un aclariment al Tribunal Constitucional sobre l'abast de la suspensió que encara no ha estat resposta.

Reacció d'Interior

El Departament d'Interior ha confirmat que ha rebut la notificació d'informació per part de Fiscalia per tal que identifiqui els locals públics on es desenvoluparà el 9-N, així com els seus responsables. Fonts del Departament han explicat que aquesta petició d'informació no va variar el dispositiu de Mossos d'Esquadra previst per aquest diumenge i que aquest "seguirà sent de seguretat ciutadana".

Pel que fa a la petició d'informació, des del Departament s'explica que "s'atendrà". En aquest sentit, el mateix Govern de la Generalitat ha emès un comunicat on s'ha identificat com "l'únic responsable" de l'accés als locals públics, replicant a Fiscalia que els voluntaris "no hi tenen res a veure".

Homs demana tranqui·litat

El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha fet una crida a la tranquil·litat dels més de 40.000 voluntaris del procés participatiu d'aquest diumenge. "Tots els voluntaris han de saber que poden estar absolutament tranquils perquè la seva tasca, sigui quina sigui, és perfectament legal", ha assegurat en declaracions a Catalunya Informació. A més, Homs ha insistit que l'únic responsable del procés és el Govern i ha assegurat que es facilitarà la informació que demana la Fiscalia. D'altra banda, ha denunciat que el PP i el govern espanyol volen crear "confusió" per desmobilitzar els ciutadans. "Pronostico una resposta ciutadana molt rotunda", ha afegit.