ANC i Òmnium denuncien un boicot telefònic

Els membres i treballadors de la campanya 'Ara és l'hora' no paren de rebre falses trucades

L'ANC i Òmnium han denunciat aquest dissabte que a les portes del 9-N "es repeteix la fórmula de boicot que ja es va implantar els dies previs a la Via Catalana 2014 amb l'únic objectiu d'intentar evitar-ne l'èxit".

Les dues entitats han explicat que desconeixen l'autoria d'aquest "nou atac massiu", però han assegurat que per la seva complexitat "cal disposar d'uns coneixements i recursos tècnics fora de l'abast de la majoria". Segons aquestes entitats els intents de "desestabilitzar" també "s'han estès a l'enviament de correus falsos que suplanten la identitat d'assemblees i agrupacions territorials". Davant d'això, l'ANC i Òmnium han interposat una denúncia policial als Mossos d'Esquadra per denunciar-ho.

Amb tot, segons els impulsors de la campanya 'Ara és l'Hora' aquestes "accions de boicot" no "entorpeixen el procés pacífic i democràtic que està protagonitzant la societat catalana". En aquest sentit, han conclòs que aquest 9-N els ciutadans "estaran a l'altura de les circumstàncies u del moment històric que viu el país".

Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre diversos membres d'Òmnium Cultural i de l'ANC, tant del secretariat com altres persones que no hi ocupen cap càrrec, estan patint aquestes trucades. Uns fets que han posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra però que, han assegurat, es prenen "amb filosofia" perquè no és la primera vegada que s'hi troben. La majoria, a més, després de l'experiència de la Via Catalana, ja disposen d'un segon telèfon mòbil i coneixen el mètode per bloquejar les trucades i lluitar contra el boicot. També celebren que, de moment, aquesta situació no hagi arribat a les assemblees territorials de l'ANC.

Els Mossos ho investiguen

Tres coordinadors de l'ANC del Pla de l'Estany s'han despertat aquest dissabte amb una sorpresa desagradable. Des de les nou del matí, els seus telèfons mòbils no han parat de rebre trucades de números fixos, mòbils i de desconeguts, deixant així inutilitzats els seus terminals. Una de les afectades, la coordinadora de l'ANC de Fontcoberta, Carme Ferrando, ha explicat que alguns dels números corresponien a companys de l'ANC i seus d'Òmnium Cultural tot i que després de comprovar-ho han descobert que els veritables propietaris no havien fet les trucades. A més, si volien contestar, ningú responia. De moment, els tres coordinadors ja han denunciat els fets davant dels Mossos, que ho estan investigant.

Des de les nou del matí en punt, els tres coordinadors de l'ANC han començat a rebre trucades consecutives de diferents números. En alguns casos eren telèfons mòbils, en altres fixes i fins i tot de números desconeguts. Si agafaven la trucada, ningú responia a l'altre costat de l'auricular. Davant d'aquesta situació, els tres representants han decidit portar els fets davant dels Mossos d'Esquadra i han presentat tres denúncies a la comissaria de Banyoles. En concret, els afectats són els coordinadors de l'ANC de Fontcoberta, Banyoles i Cornellà de Terri, tres municipis del Pla de l'Estany.

Un cop a la comissaria, els agents han pogut comprovar que alguns dels números corresponien a seus d'Òmnium Cultural i membres de l'ANC, en alguns casos companys mateixos dels afectats. No obstant això, els veritables propietaris negaven haver fet les trucades. A més, cap d'elles sortia al registre dels seus terminals.

Una de les afectades, la coordinadora de l'ANC a Fontcoberta, Carme Ferrando, explicava que podria haver-hi una quarta persona més afectada per aquesta mateixa situació tot i que encara no està confirmat. "Pensem que podria ser un atac contra els nostres números per impedir-nos que efectuem la tasca que estem fent aquests dies", ha explicat. Els mateixos coordinadors han aconseguit fer fotografies de les pantalles dels seus mòbils on sortien els números que els anaven trucat reiteradament.

En concret, Ferrando ha explicat que des de les nou del matí en punt i fins a quarts d'una, quan el seu telèfon s'ha apagat perquè s'havia quedat sense bateria, ha rebut unes 600 trucades. De moment, els Mossos d'Esquadra estan investigant els fets. Des de l'Assemblea Nacional Catalana assenyalen que altres membres del seu secretariat també han patit situacions similars. A més, durant aquest matí i fins aquesta hora, no es pot accedir a la web de l'ANC.