Junqueras: 'No ens conformarem amb res que no sigui la independència'

El president d'ERC assegura que és "un insult a la raó i a la dignitat" creure que es pot negociar amb l'estat espanyol

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha fet una crida a la participació massiva per al 9-N i ha assegurat que no es conformaran "amb res que no sigui la independència". Junqueras ha afirmat que no hi ha cap altra opció possible que parlar amb l'estat espanyol "d'igual a igual", com a estats independents, perquè creure's que hi pot haver una sortida pactada és "un insult a la raó i a la dignitat" dels catalans.

ERC ha tancat la campanya en un acte a Girona on la secretària general del partit, Marta Rovira, ha demanat que diumenge es "protegeixin els voluntaris" per assegurar que sigui "una jornada d'èxit" i que acabi amb un missatge clar, que els catalans "tenen ganes i set de llibertat i de justícia".

Enmig d'aplaudiments, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha pujat a l'escenari situat a la Plaça Independència de Girona per posar el punt final a l'acte de cloenda de la campanya que ha fet el partit a favor del 9-N. Des d'un principi, el líder dels republicans catalans ha volgut mantenir un to personal, explicant per què se li va trencar la veu durant una entrevista a Catalunya Ràdio ara fa unes setmanes. "M'agrada explicar-ho perquè en aquell moment estava posant d'exemple la gent que ha patit molt o està patint molt, com els aturats que porten més de set anys sense feina", ha recordat.


Junqueras ha volgut mantenir el to distès per assenyalar que tant ell com la secretària general de la formació, Marta Rovira, van introduir-se dins del món de la política perquè "estimen" la gent i "volen ajudar els ciutadans perquè puguin viure en un món millor". En aquesta línia i utilitzant unes paraules de l'expresident dels EUA, Thomas Jefferson, "algú ens dirà que que cal guanyar temps però en aquests circumstàncies en les quals els catalans estan patint tant, guanyar temps significa perdre temps", ha assegurat. "Nosaltres estem enamorats de la vida, la gent i la democràcia i per això no podem perdre més temps", ha alertat.

En aquesta línia, Junqueras també ha estat contundent pel que fa a les relacions entre la Generalitat i l'Estat espanyol. D'una banda, ha tancat la porta a qualsevol mena de negociació per tractar el procés independentista. "Qualsevol possible negociació amb l'Estat espanyol només tindrà sentit o serà factible quan siguin negociacions entre iguals", ha subratllat. Segons el líder d'ERC, és "totalment impossible" que la independència de Catalunya pugui aconseguir-se mitjançant negociacions amb l'executiu espanyol. "Si algú ens vol fer creure que construirem les estructures d'Estat indispensables per la independència de Catalunya negociant-les amb l'estat espanyol està insultant la raó i la nostra dignitat", ha assegurat.

Tot seguit, Junqueras ha assenyalat que continuaran amb la campanya a favor de la independència de Catalunya, més enllà de la nova consulta. "No ens conformarem amb res que no sigui la independència i no ens aturarem", ha exclamat. Unes paraules que han arrencat els aplaudiments dels assistents, alguns dels quals onejaven estelades. "No ens aturarem ni un metre, ni un centímetre, ni un mil·límetre abans de la independència perquè és la eina per ajudar a la gent i perquè ens estimem a la gent i no els decebrem", ha afegit.

Protegir els voluntaris

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha demanat a la ciutadania que aquest diumenge, a dos quarts de vuit del matí, estiguin als col·legis i locals per "protegir els voluntaris" i garantir que es pugui votar. Segons Rovira, el millor missatge que poden llançar al món i a l'estat espanyol els catalans, és que la imatge de la jornada sigui la de cues al col·legis i les urnes "plenes a vessar" de paperetes amb el 'Sí Sí'.

"Serà la manera de dir que els ciutadans tenen ganes i set de llibertat i de justícia", ha afirmat Rovira que espera que el procés participatiu sigui un èxit "aplastant, brutal, clar i contundent". "No pararem, no pensem aturar-nos perquè la nostra causa és noble", ha conclòs.

ERC ha tancat la campanya per al 9-N aquest dissabte amb un acte multitudinari a la plaça Independència de Girona. La música de Miquel Abras ha acompanyat els parlaments d'Oriol Junqueras i Marta Rovira juntament amb els de la candidata d'ERC a l'alcaldia de Girona, Maria Mercè Roca, i el president de l'Aliança Lliure Europeua, François Alfonsi. L'acte ha acabat amb crits d'independència.