Espadaler a Fernández Díaz: 'Els Mossos no estan al servei del ministre'

Els Mossos d’Esquadra actuaran en base a la legalitat i sota els principis de proporcionalitat, oportunitat i idoneïtat

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha destacat que el dispositiu que s’ha planificat per a aquest cap de setmana és bàsicament de seguretat ciutadana:“Els protagonistes del 9N no són els jutges, ni la policia, sinó la ciutadania, i, en aquest sentit, volem que sigui una jornada cívica i sense incidents”. Espadaler ha donat un missatge de serenitat dins del convenciment que el comportament de la ciutadania serà cívica, tal i com s’ha demostrat en altres esdeveniments. 
 
En declaracions aquest matí a Catalunya Ràdio, Espadaler ha assegurat que “el 9N és un problema polític i no judicial ni menys encara policial”. En aquest sentit, i en resposta al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, el conseller ha manifestat: “Els Mossos d’Esquadra com a policia judicial que són no estan al servei del ministre ni del conseller, sinó al servei dels tribunals, dels jutges i de la Fiscalia, i actuaran amb total professionalitat, com no pot ser d’una altra manera”. Sobre la possibilitat que s’ordeni la retirada de les urnes, el conseller ha assegurat que és una hipòtesi poc probable que, en cas de donar-se, els Mossos actuaran en base a la legalitat i sota els principis de proporcionalitat, oportunitat i idoneïtat.
 
Pel que fa al dispositiu, un total de 6.992  agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra (PG-ME) es mobilitzaran per garantir la seguretat ciutadana i l’ordre públic el dia 9 de novembre. Serà un dispositiu que cobrirà la totalitat del territori.
 
Ahir a la tarda, la Prefectura del cos de Mossos d’Esquadra va cursar, de forma ordinària, les ordres de servei per planificar els diversos dispositius de la jornada. Aquestes ordres de servei han estat transmeses de forma ordinària a través de la cadena de comandaments i preveuen les especificitats de cadascuna de les nou regions policials en què està organitzat territorialment el cos i també les funcions de les estructures i serveis centrals.
 
A més de l’objectiu de vetllar per la seguretat ciutadana i l’ordre públic, es garanteix també la correcta coordinació entre tots els serveis de la PG-ME i la coordinació amb altres forces i cossos.
 
El dispositiu preveu igualment atendre les necessitats de seguretat derivades de les diverses manifestacions i concentracions comunicades a la Direcció General d’Administració de Seguretat i que tindran lloc aquests dos dies.
 
A partir de les 06.00 hores del dissabte 8 de novembre s’activaran els diferents Centres de Comandament i Coordinació Policial (CECOR), tant a les nou regions policials com al centre de coordinació dels serveis centrals al Departament d’Interior.