Mas-Colell no vol que es retiri l'honoris causa de la UdG a la magistrada Encarna Roca

El conseller diu que aquests títols "no s'han de donar ni treure per raons polítiques"

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, no veu amb bons ulls la proposta de retirar l'honoris causa concedit per la UdG a la magistrada del Constitucional Encarna Roca. A poques hores perquè comenci el claustre extraordinari que ha de debatre aquest punt, dins una sessió dedicada exclusivament al 9-N, el conseller ha subratllat que "els doctorats honoris causa no s'han de donar ni treure per raons polítiques".

Roca va rebre la distinció el 2012, entre d'altres pel seu "compromís amb Catalunya i les seves institucions" com a jurista. Al conseller, Roca li mereix tot el respecte i creu que "en aquest moment té una feina molt difícil" com a magistrada del TC. El claustre extraordinari que ha de debatre si retira el títol d'honoris causa concedit a la magistrada del Tribunal Constitucional (TC) es farà aquest dijous al matí. La seva reprovació és un dels tres punts que inclou l'ordre del dia, centrat exclusivament en el 9-N.

El claustre s'ha convocat de manera extraordinària arran d'una petició signada per 77 representants del professorat, estudiants i personal d'administració i serveis (PAS). El punt que ha generat més controvèrsia és, precisament, el que fa referència a Encarna Roca.

La magistrada del TC, que va rebre el títol d'honoris causa el 2012, es va afegir a les decisions unànimes del tribunal d'admetre a tràmit els recursos de l'Estat contra la Llei de Consultes, el decret de convocatòria del 9-N i la nova consulta que ha engegat el Govern davant la suspensió cautelar de la primera.

Els 77 claustrals de la UdG que han recolzat la convocatòria extraordinària de demà consideren que la postura de la magistrada "xoca frontalment" amb els motius pels quals va rebre la distinció. El títol d'honoris causa se li va concedir a l'abril d'ara fa dos anys, precisament dos mesos abans que entrés a formar part del TC.

Durant l'acte d'investidura, d'ella se'n van destacar "les seves cabdals aportacions a la pervivència, consolidació i desenvolupament del dret civil de Catalunya" i el seu "compromís amb Catalunya i les seves institucions".

Ni donar ni treure per raons polítiques

La proposta de retirar-li l'honoris causa, que demà es debatrà al claustre extraordinària, ha generat controvèrsia al si de la UdG. Ara, a les veus que hi estan en contra, se n'hi ha afegida una altra: la del conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

El titular del Departament d'on penja Universitats ha declarat a l'ACN que no li agrada la proposta que demà s'elevarà al claustre de la UdG. "Els doctorats honoris causa no s'han de donar ni treure per raons polítiques", ha subratllat. A més, el conseller diu que Encarna Roca li mereix tot el respecte, i reconeix que la magistrada del TC "en aquest moment té una feina molt difícil".

La reprovació de la magistrada del TC serà el tercer -i darrer- punt de l'ordre del dia del claustre. Abans, els assistents debatran que la UdG doni suport explícit a la consulta del 9-N sobre el futur polític del poble de Catalunya. Aquest serà el primer punt de l'ordre del dia. El segon, demana sol·licitar a l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i a la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) que es posicionin a favor de "l'exercici democràtic" que suposa la consulta.