El 'Terra Baixa' de Lluís Homar

L'actor estrena al Temporada Alta una versió del clàssic de Guimerà on interpreta tots els papers

Lluís Homar torna a endinsar-se en l'univers de 'Terra Baixa' per tercera vegada a la seva carrera. Ara fa 40 anys, quan només en tenia 16, va interpretar el paper de Manelic al Centre Parroquial d'Horta i des de llavors va tenir clar que volia ser actor. Tornaria a posar-se a la pell d'aquest personatge el 1990, en la posada en escena de Fabià Puigserver, i ara hi torna però d'una manera molt especial. 

"Fa dos anys em sentia molt bé amb la vida i vaig pensar en quin material podia treballar del que conec que pogués reflectir aquest estat i de seguida vaig pensar en 'Terra Baixa'", reconeix l'actor. Va ser el mateix Homar qui va pensar, però, que volia fer un canvi i interpretar tots els papers del clàssic: en Manelic, la Marta, la Nuri i en Sebastià. "És excepcional poder ser la suma dels quatre personatges", afegeix Homar. I així li ho va proposar a el director i dramaturg Pau Miró. 

"Volia ser l'obra, perquè el que m'agrada és l'obra per ella mateixa; és un himne i un cant a la llibertat i l'amor", descriu Homar, que reconeix que és un text molt especial per a ell. Malgrat aquest canvi en la posada en escena, l'actor defensa que l'obra és fidel al clàssic i que l'espectador que ja la conegui la reconeixerà en essència. "Teníem molt interès en què l'espectacle sigui popular i que arribi al gran públic", ha manifestat. 

Pel director, Pau Miró, dirigir el muntatge ha estat un "repte apassionant". "A primera instància és una bogeria però quan en Lluís m'explica la motivació m'enamoro del projecte", ha manifestat el director del muntatge. Miró apunta que el treball de dramatúrgia que hi ha al darrera d'un projecte de dos anys permet que l'espectador visqui una "il·lusió" i pensi que el personatge al que es dirigeix Homar dalt l'escenari -on en tot moment està sol- existeixi de veritat. "Sembla que es desdobli i que no estigui sol", apunta el director. 

L'essència de Guimerà amb un toc de modernitat

Pau Miró també defensa que han treballat perquè l'obra sigui "diàfana" i l'espectador no es perdi pel fet que només hi hagi un actor que interpreta els quatre personatges. "Hem fet una feina molt exigent per no trair el Guimerà original", ha declarat. 

A més, Miró creu que amb l'aposta d'Homar han donat "un toc de modernitat" a una obra que data de finals del segle XIX. "L'obra és un dels clàssics catalans però estem al segle XXI i li hem de donar un toc de modernitat i concentrant tots els personatges en un li dóna aquest toc", ha manifestat. 

'Terra Baixa' s'estrena divendres 7 de novembre al Teatre Municipal de Girona i després farà temporada al Teatre Borràs de Barcelona del 13 de novembre a l'11 de gener.