Un nou pla urbanístic potenciarà econòmicament el domini esquiable de La Molina-Masella

El nou planejament abastarà sis municipis a cavall de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès

La Generalitat redactarà un Pla Director Urbanístic (PDU) que englobarà tot el domini esquiable de La Molina-Masella El nou document, que s'encarregarà a finals de mes, abastarà sis municipis a cavall de tres comarques: Alp, Das i Urús (a la Cerdanya), Bagà i Castellar de N'Hug (al Berguedà) i Toses (al Ripollès). El nou pla inclourà tots els projectes de millora que es vulguin fer a la zona i, d'aquesta manera, posarà fi a la paperassa i els tràmits administratius que s'havien de fer fins ara.

El domini esquiable de La Molina-Masella és el segon més gran de Catalunya. Compta amb més de 17.000 places d'allotjament. L'any passat, les dues estacions van vendre 668.000 forfaits i van facturar 12.6 MEUR. L'anunci del nou pla director l'ha fet aquest dimecres el conseller de Territori, Santi Vila, durant una visita a la Cerdanya.

Vila ha explicat als alcaldes que, si tot segueix el calendari previst, Urbanisme encarregarà la redacció del document a finals d'aquest mes. El nou pla director abastarà tot el domini esquiable de La Molina-Masella i, en total, s'estendrà a sis municipis repartits entre les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Ripollès.

Amb el nou pla director, el Departament de Territori vol aprofitar les eines que dóna el planejament urbanístic per impulsar el domini esquiable com a motor econòmic i turístic. De fet, com destaca la Generalitat, els PDU, com que tenen visió supramunicipal, permeten estalviar paperassa i temps amb la tramitació de projectes.

Fins ara, cada nova inversió o millora que abastés el domini de La Molina-Masella comportava haver d'obrir un nou expedient adaptat al planejament urbanístic de cada municipi. Un cop s'hagi aprovat el nou PDU, però, això s'acabarà. I és que el pla director ja preveurà totes les inversions a fer durant els anys que abasti, tenint en compte la globalitat del domini esquiable i acompanyades dels seus projectes. Per tant, només caldrà la llicència municipal per dur-les a terme.

La intenció del Govern és que la comissió d'Urbanisme de Catalunya aprovi l'inici del treballs de redacció del nou pla director. Qui s'encarregarà de fer-lo serà la Direcció General del Territori i Urbanisme, amb la col3lavoració de l'Institut Català del Sòl. La Generalitat ja deixa clar que el nou PDU es farà "en concertació amb els ajuntaments implicats".

El segon domini de Catalunya

El domini esquiable de La Molina-Masella és el segon més gran de Catalunya, després de Baqueira Beret. En total, les dues estacions es connecten per formar un dels dominis més gran dels Pirineus, amb 135 quilòmetres i 908 canons de neu.

Per accedir a les 118 pistes que sumen, hi ha una xarxa de 32 remuntadors amb capacitat per transportar 411.80 esquiadors cada hora. Les dues estacions tenen en total deu escoles d'esquí, que donen feina a 520 professors. S'ha de tenir en compte, a més, que La Molina és l'estació degana dels esports d'hivern arreu del territori estatal (amb el primer remuntador instal·lat l'any 1947).

Motor d'activitat directa i indirecta

Per donar una idea de l'activitat directa i indirecta que mouen les dues estacions d'esquí, al seu voltant hi ha 23 hotels, cases rurals i allotjaments (amb 3.771 places situades a peu d'estació i 14.046 més a la seva àrea d'influència). Durant la temporada d'hivern passada, les dues estacions van vendre 668.847 forfaits i van facturar 12,63 MEUR.

En aquest sentit, segons un estudi d'ESADE i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sobre l'impacte de les estacions d'esquí i muntanya sobre l'economia de la seva àrea d'influència, cada euro de despesa en forfet genera 6,03 euros de despesa addicional directa.