El clown Marcel Tomàs torna al Temporada Alta amb 'El Pillo'

L'espectacle es recolza amb l'audiovisual per combinar música, gest i teatre d'objectes

El clown gironí Marcel Tomàs torna per setè cop al Temporada Alta per portar-hi el seu humor esbojarrat amb 'El Pillo'. Partint de la història d'amor d'un cantant de cabaret en hores baixes, Tomàs se serveix de l'audiovisual, la música, el gest i el teatre d'objectes per arrencar el riure al públic.

L'espectacle, que permet al clown improvisar en directe, parteix del bagatge que li han donat a Tomàs els anteriors 'Zirocco' i 'Hotot'. "El gran repte no és tant el que es diu, perquè al capdavall és una història noi-noia amb un tercer en discòrdia, sinó com ho expliques", concreta Tomàs.

'El Pillo' s'estrena divendres a La Planeta, després d'haver-se cuinat en càpsules en cafès-teatre de València. Amb 'El Pillo', Marcel Tomàs concentra tot el bagatge que li han donat els anys damunt dels escenaris. L'espectacle, on el clown gironí exerceix com a únic mestre de cerimònies, permet a Tomàs desplegar tot el seu repertori de gags i gestos al servei de l'humor més boig.

Com explica Tomàs, l'obra parteix d'una història simple, "noi coneix noia", per farcir-la amb el particular univers creatiu que el clown gironí ha desenvolupat al llarg dels darrers anys. 'El Pillo' és un cantant de cabaret en hores baixes a qui se li complica l'actuació quan coneix una noia de Perpinyà, la Marie-Pierre. A partir d'aquest punt d'inici, la música, el gest i el teatre d'objectes (un gos de peluix, una nina inflable) es mesclen amb l'audiovisual -que té un paper important a l'obra- per fer arrencar el riure al públic.

L'espectacle no té un únic fil conductor, sinó que són les situacions absurdes en què es veu immers el seu protagonista les que provoquen altres situacions hilarants. De fet, com explica Marcel Tomàs, "el gran repte de l'obra no és allò que explica, sinó com ho explica".

'El Pillo' vol ser, a més, una peça més dins la línia que la companyia Cascai Teatre va encetar amb 'Zirocco' (2010) i va continuar amb 'Hotot' (2012). De fet, la intenció tant de Tomàs com de Susana Lloret -els dos integrants de Cascai- és que totes tres obres es vegin com una trilogia. "Amb 'El Pillo' partim de la base que ens han donat els altres dos espectacles i arrisquem més; es tracta d'un humor més boig i més abstracte", concreta Lloret.

L'espectacle, com asseguren els dos, és fet "a mida de l'intèrpret". Per això, amb 'El Pillo' també hi ha una part per a la improvisació. "És una obra multidisciplinar, on l'audiovisual i la tècnica hi tenen una part molt important, i que concentra els fruits que hem anat recollint amb els bolos que hem fet al llarg dels darrers anys", precisa Susana Lloret.

Del teatre-cafè al Temporada Alta

'El Pillo' s'estrena aquest divendres al vespre a la Sala La Planeta. La creació de l'espectacle ha durat aproximadament un any i mig i, abans de fer el salt al festival, ja s'ha testat en càpsules en teatres-cafè de València. "N'hem fet uns sis passis per veure com funcionava i anar-lo polint, perquè abans d'estrenar una peça sempre has de provar-la", ha explicat Marcel Tomàs.

El clown gironí admet però que aquest divendres serà "una incertesa" veure com funciona 'El Pillo' a La Planeta, perquè a València actuava en espais d'entre 2 i 3 metres quadrats. "Però estem confiats que anirà bé", indica.

Marcel Tomàs també explica que l'objectiu de l'obra és fer passar una bona estona al públic i que, durant l'hora i escaig que dura, s'oblidin dels problemes del dia a dia. "El Pillo és un caradura simpàtic, un tipus de personatge que està molt d'actualitat avui dia", conclou.