Santi Vila: 'Ens volen donar lliçons de democràcia i de lleis i això és literalment un insult'

El conseller assegura que diumenge els catalans votaran

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha criticat aquest vespre a Girona que membres del govern espanyol hagin criticat el Govern i l'hagin acusat de desobeir el Tribunal Constitucional. "Ens volen donar lliçons de democràcia i de lleis i això és literalment un insult", ha manifestat el conseller, que critica que l'Estat "violenta les lleis per lesionar principis fonamentals com la llibertat d'expressió".

El conseller, que ha participat en l'acte central de la campanya en favor del 9-N organitzat per CDC de les comarques gironines, s'ha mostrat convençut que el diumenge el Govern posarà les urnes al carrer. "Hem de deixar enrere aquesta gent, i això que a mi em diuen el moderat", ha fet broma Vila. Després de conèixer la suspensió del Tribunal Constitucional respecte el nou 9-N, el conseller Santi Vila s'ha mostrat convençut que diumenge els catalans podran votar. "Perquè estem convençuts que podrem votar? Doncs perquè no ens sentim al·ludits per aquesta prohibició", ha declarat davant les 250 persones que omplien l'hotel Carlemany de Girona, entre les quals hi havia alcaldes, diputats i representants institucionals de CDC.
 
Segons Vila, l'estat espanyol està "violentant les lleis" amb l'objectiu de "lesionar" el principi fonamental de la llibertat d'expressió. "No tolerarem que es qüestioni la llibertat ideològica, nosaltres també recorrerem als tribunals", ha recordat Vila, en referència a la demanda contra el govern espanyol que el Govern ha presentat davant del Tribunal Suprem acusant-lo d'atemptar contra el dret de participació i les llibertats d'expressió i ideològica.
"El que farem diumenge s'ajusta al dret i a la justícia, ningú li pot qüestionar al poble que opini", ha reblat Vila, que considera que el fet que l'Estat apel·li a la legalitat vigent és "literalment un insult".

Vila també ha aprofitat per fer broma davant dels assistents a l'acte i ha declarat que, tot i que se'l consideri "el moderat", ha arribat el moment de separar-se d'Espanya. "Són un estat obsolet i no se n'adonen que ha nascut una nova manera de fer política, hem de deixar enrere aquesta gent", ha manifestat. 

"No s'ha mogut ningú, diumenge votarem"

A l'acte també hi ha participat el vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluis Corominas, que ha assegurat que després de la nova suspensió del TC "no ha canviat res". "La bona notícia és que ningú s'ha mogut, diumenge anirem a votar, res del que puguin dir des d'un tribunal polititzat ens canviarà la manera de fer", ha declarat. 

Corominas ha assegurat que "quantes més traves posi l'Estat", amb més força cal anar a les urnes per defensar tant la llibertat d'expressió com el dret a l'autodeterminació i la independència. El vicesecretari general de Coordinació Institucional també ha defensat el "paper central i de consens" que ha tingut CiU en tot el procés i ha dit que, després del 9-N, cal unitat dels partits més enllà de si concorren a les eleccions amb una llista conjunta o no. 
"No ens podem barallar amb els que hem fet camí junts, no servirà de res l'endemà d'unes plebiscitàries", ha manifestat Corominas, que ha assegurat que "sense convergència no hi ha independència".
  • Vila se sent insultat per l'Estat espanyol