Fiscal i defensa demanen ara 10 anys de presó per a l'acusat d'escanyar l'anciana a Llagostera

Els forenses no van poder determinar la causa de la mort

Fiscal i defensa demanen ara 10 anys de presó per a Jindrich Cermak, l'acusat d'escanyar una dona de 77 anys i abandonar el cadàver embolicat en una catifa en un bosc de Llagostera.

L'acusació pública i l'advocat de Cermak conclouen que el processat és autor d'un delicte d'assassinat però li apliquen un atenuant molt qualificat de confessió perquè creuen que la seva autoinculpació va ser imprescindible per esclarir el cas.

En la segona jornada del judici, els forenses han indicat que no van poder determinar la causa de la mort perquè quan uns boletaires van trobar les restes òssies de la víctima només hi havia el 20% de l'esquelet. "Ni tan sols vam poder dir si era mort natural o violenta", afirmen.

Jindrich Cermak no ha fet ús del seu últim torn de paraula abans que entreguin l'objecte del veredicte al tribunal popular. Serà dimecres al matí, quan els nou membres del jurat es retiraran de deliberar fins a arribar a un acord.

Cermak s'enfronta ara a una pena de 10 anys de presó per un delicte d'assassinat amb un atenuant molt qualificat de confessió. Inicialment, el fiscal Víctor Pillado demanava una condemna de 17 anys i 6 mesos però ha rebaixat la petició tenint en compte que l'autoinculpació va ser "molt important" per saber qui va matar la víctima i, sobretot, com ho va fer. En la mateixa línia, l'advocat de la defensa Samuel Garcia-Quintas s'ha adherit a la petició del fiscal perquè considera que 10 anys de presó és una pena "justa" per a l'acusat.

El sospitós principal

Durant la segona i darrera jornada del judici que s'ha fet a l'Audiència de Girona han declarat els Mossos d'Esquadra d'investigació i científica i els forenses que van fer l'autòpsia i van avaluar l'estat mental de l'acusat. Els agents d'investigació han assegurat que Cermak era el "sospitós principal" però que no el van detenir fins que va confessar quan li prenien declaració testimoni perquè "tot el que tenien eren indicis però cap prova sòlida".

Els mossos han exposat que entre els indicis hi havia que era la persona més propera a la víctima però quan va desaparèixer no va preguntar més per ella i va donar diferents excuses a persones properes per justificar la seva absència i, a més, que era l'únic que havia viscut en un campament il·legal proper a la zona on uns boletaires van trobar el cos de la víctima.

Els forenses també han apuntat que la confessió va ser essencial per esclarir el cas perquè quan va aparèixer el cos, cinc mesos després del crim, només eren restes òssies i ni tan sols de l'esquelet complet. L'autòpsia no va poder determinar la causa de la mort i, segons han explicat els perits, ni tan sols va servir per concloure si la mort era natural o violenta. L'os que se sol fracturar en les estrangulacions, el hioide, no va aparèixer i les restes no tenien cap altra ferida compatible amb una mort criminal.

Reconeix el crim

El mateix acusat a reconèixer dilluns a la tarda, durant la seva declaració, que el 20 de juny del 2011 va portar la dona, veïna de Plajta d'Aro, amb cotxe fins a un bosc, la va escanyar amb una corda i va abandonar el cadàver embolicat amb una catifa dins una riera seca.

El motiu: que en més d'una ocasió havia insultat la seva mare dient que era "una puta de 30 euros". "No es pot entendre que la resposta a un insult sigui matar una persona excepte si s'està en la ment de l'assassí", ha afirmat el fiscal que considera la reacció del processat desproporcionada. Tot i això, els forenses han indicat que Cermak no té cap patologia ni trastorn mental.

"No s'ha discutit en cap moment l'autoria però el que és segur és que no l'haurien pogut condemnar si no hagués confessat, ni tan sols se sabria com havia mort la víctima", ha conclòs Garcia-Quintas.