Platen uns 1.400 arbres i eliminen la canya als terrenys de l'incendi de Jafre

Els treballs han premés actuar en un espai de 2,5 hectàrees

La Diputació de Girona, Obra Social 'la Caixa', la Generalitat i el Consorci Alba-Ter han unit esforços per impulsar uns treballs de recuperació i millora dels terrenys fluvials de Jafre (Baix Empordà) que van quedar afectats per l'incendi de fa un any.

L'actuació, que ha comptat amb un pressupost de 43.000 euros, ha consistit en eliminar la canya i plantar 1.350 plantes autòctones en un total de 2,5 hectàrees de l'Illa d'Avall.

Aquest espai s'acabava de recuperar amb un projecte europeu Life quan van arribar les flames de l'incendi que va començar a Vilopriu, cremant 551 hectàrees. Els treballs van a càrrec de persones amb risc d'exclusió social de la Fundació Onyar-la Selva.

Els treballs a l'illa d'Avall de Jafre (Baix Empordà) van començar el gener passat amb una neteja popular de deixalles i la plantació de plançons i finalitzaran aquest novembre a través d'una brigada de set persones de la fundació Onyar-la Selva que treballa amb persones amb risc d'exclusió social. L'actuació de recuperació de ribera consistirà bàsicament en la plantació de 1.350 plantes autòctones, sobretot freixes i pollancres blancs, així com l'eliminació en un radi de mitja hectàrea de la canya que abundava en aquesta zona i que va ser el principal combustible durant l'incendi que va començar a Vilopriu l'11 de novembre de l'any passat.

Es dóna el cas que aquesta zona, l'illa d'Avall, havia centrat una part del projecte europeu Life Riparia-Ter Natura per recuperar els boscos de ribera i crear unes llacunes temporals com a hàbitat natural d'espècies autòctones. Les tasques estaven a punt de finalitzar quan es va produir l'incendi. "Va ser un foc molt traïdor; perquè l'esperàvem per la muntanya i ens va atacar pel riu", recordava aquest matí l'alcalde de Jafre, Joan Bonany, tot afegint que el sentiment era de veure's "desvalguts" després de la feina que s'havia fet.

També s'havien plantat arbres autòctons joves que s'haurien perdut si no hagués estat per aquesta última actuació impulsada des de la Diputació de Girona, Obra Social 'la Caixa', la Generalitat i el Consorci Alba-Ter. Segons explica Bonany, les cendres del foc han estat un gran adob per l'herba que hauria acabat ofegant els nous exemplars plantats. És per això que els treballs també han consistit en desbrossar tota la zona. Les llacunes també es delimitaran de nou després de les pluges abundants a la zona.

La Diputació de Girona a través del conveni de col·laboració amb l'Obra Social 'la Caixa', i la Generalitat, a través del Departament de Territori i Sostenibilitat, aporten 27.000 i 16.000 euros, respectivament, per poder executar els treballs de millora a la zona.

L'incendi de l'11 de novembre de 2013 va afectar l'espai Riberes del Baix Ter, des de la Resclosa de Colomers fins a l'Illa d'Avall, i va afectar el riu Ter i els hàbitats fluvials dels termes municipals de Colomers, Foixà i Jafre. L'incendi es va iniciar al municipi de Vilopriu i en total es van cremar 551,05 ha.

Aquest dilluns s'ha fet una visita a la zona amb la presència del vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm; el director de Banca d'Institucions de 'la Caixa' a Girona, Josep Blanch; el director del serveis de Territori i Sostenibilitat a Girona, Josep Cortadellas; el president del Consorci Alba-Ter, Jordi Munell, i els alcaldes de Jafre, Colomers i Foixà.