El nou director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà vol més coordinació entre ambdós territoris

El periodista figuerenc Josep Puigbert pren en relleu a Joan Gaubí

Relleu a la direcció de la Casa de la Generalitat a Perpinyà. Des del 2011, el nord-català i militant de CDC Joan Gaubi havia estat al capdavant de la institució. Ara, la Generalitat aposta per situar-hi el periodista figuerenc Josep Puigbert, que en els darrers anys havia estat cap de gabinet de l'última etapa del conseller Santi Vila com a alcalde de Figueres i darrerament assessor de comunicació a la Diputació de Girona. 

En els darrers anys i per la manca de pressupost, la Casa de la Generalitat ha reduït plantilla i també activitats. Ara, segons indica el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, neix "una nova etapa" en què es vol apostar per aproximar les dues bandes i reforçar la coordinació entre administracions. En aquesta línia, la Casa de la Generalitat passarà a dependre directament de la delegació del Govern a Girona i no del Departament de Presidència com fins ara. 

A més, ja s'ha iniciat un projecte amb el Consell General dels Pirineus Orientals per treballar "de manera més organitzada" i poder aquelles competències comunes en les que hi ha camí per actuar. Casadesús ha recordat que també hi ha exemples de col·laboració exitosa que s'han dut a terme darrerament, com l'Hospital Transfronterer de la Cerdanya, convenis en matèria universitària o de mobilitat. "Encara hi ha molt camí per recórrer", afegeix. 

Reforçar l'eurodistricte

Un dels projectes que aixopluga les institucions dels dos territoris és l'Eurodristricte de l'espai català transfronterer. Segons el nou director, Josep Puigbert, cal "dotar-lo de musculatura i rellançar-lo" per tal que sigui un instrument útil per coordinar les diferents administracions. Aquest és un espai on hi viuen 1,2 milions de persones. 

Entre els objectius del nou director també hi ha donar a conèixer més la Catalunya del Nord als veïns de les comarques gironines perquè, segons reconeix, hi ha més flux de nord a sud que a l'inrevés. "Molts nord-catalans van a Figueres a comprar o visiten les comarques gironines els caps de setmana", descriu. Per això, Puigbert vol treballar en l'organització d'activitats comunes i també a donar a conèixer festivals o d'altres esdeveniments que organitzi un o altre territori. 

"La Casa de la Generalitat ha de fer de pont i de xarnera entre els administracions i entitats de les dues bandes que vulguin col·laborar", ha defensat el nou director.

Puigbert també ha recordat que la Casa de la Generalitat serà el punt de votació per al 9-N a la Catalunya del Nord, on ja hi ha 500 persones registrades per poder votar el proper diumenge.
  • Puigbert diu que cal donar a conèixer més la Catalunya Nord