Endesa paga menys del que havia promès als afectats per l'apagada del maig

Ofereix 130 euros als afectats que haurien de percebre 290 euros

Al maig Endesa va fer pública una nota on anunciava que els abonats -458.000 segons la Generalitat-, rebrien 60 euros per les primeres 48 hores sense llum, 70 per les següents 24 hores i 80 euros per dia a partir d'aquell moment. Hi va haver molts abonats amb 4 dies sense servei i els més extrems s'hi van quedar 11 dies. Segons va assegurar ahir Ràdio Girona, Endesa ha estat trucant a afectats que van estar quatre i cinc dies sense llum per oferir-los quantitats per sota dels 130 euros, quan en realitat els correspondria entre 210 i 290 euros. Si l'abonat no hi està d'acord l'adverteixen que el trucarà l'empresa asseguradora d'Endesa perquè acrediti documentalment els danys amb factures, malgrat la companyia va dir que no reclamaria cap mena de documentació al considerar que era una compensació automàtica sempre que es demanés i es complissin els requisits.

Si en canvi l'abonat accepta aleshores l'obliguen a fer un contracte oral mitjançant la gravació de la trucada on al marge d'acceptar la quantitat a la baixa li llegeixen un seguit de textos jurídics on es comprometen a no emprendre altres accions o reclamacions paral·leles contra la companyia. Aquesta estratègia ha estat qualificada de 'xantatge' i engany' per l'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, un dels municipis més afectats.

'Quan se'ls truca se'ls tanteja amb una oferta a la baixa respecte el que els hi tocaria legalment segons el que van dir i acordar. Fa uns mesos enrera van fer un anunci d'indemnitzacions i en el moment de la realitat truquen al ciutadà, li pregunten que voldria i quan aquest se'n va més enllà li van una oferta a la baixa que li correspondria relament', ha dit el batlle qui a més ha afegit que una regidora del seu consistori ha passat per aquesta experiència.

'Crec que això és un xantatge, és enganyar al ciutadà i a tothom, perquè és una amenaça. O passes pel tub rebent menys del que et pertocaria o sinó ja comença la via de les assegurances i potser als jutjats, de manera que la gent ja tira la tovallola. Davant d'aquesta amenaça els ciutadans accepten una proposta de mínims o per sota del que s'havien compromès.

A mitjans d'abril durant una entrevists dels màxims directius d'Endesa amb el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Economia, Antoni Castells, es van comprometre a aquestes compensacions.