Enguany cau un 30% la recaptació dels firaires durant les Fires de Sant Narcís de Girona

Els hotels de la ciutat han penjat el cartell de complet durant aquest cap de setmana

Males notícies per als firaires gironins que han registrat una davallada del 30% de la facturació respecte l'any passat. Unes dades dolentes que des de l'Associació de Firaires de les comarques gironines no saben "d'on surten". Segons explica el president de l'entitat, les fires van arrencar el cap de setmana passat amb un lleuger augment del nombre de visitants però amb menys caixa. Una tònica que, finalment, s'ha mantingut fins aquest diumenge. El dia més fort va ser dissabte, 1 de novembre. El gran nombre d'assistents d'aquest cap de setmana no ha servit per compensar la resta de dies laborables que han estat més fluixos del previst.

"Estem una mica espantats perquè la gent diu que la crisi està superada però nosaltres hem notat una davallada increïble", ha explicat Bagó. A més, el president ha assenyalat que desconeixen els motius de la disminució, ja que el temps ha estat un aliat d'aquestes Fires de Sant Narcís, a diferència d'altres anys. "Hem tingut molt bon temps, ni una sola gota d'aigua i tot i això no hem fet prou caixa", ha afegit. Davant d'aquesta situació, els firaires de l'associació esperen reunir-se pròximament, analitzar els resultats i es plantejaran el futur del conegut 'dia econòmic', que es va celebrar el primer dia de fires, divendres passat, quan totes les atraccions només van costar un euro.

"Gran part dels firaires estan en contra d'aquest dia perquè creuen que els fa perdre diners però ho hem de parlar i decidir entre tots", ha avançat el president. A més, també tenen previst reunir-se amb els representants de l'Ajuntament de Girona. "Hi ha alguns firaires que estan d'acord en mantenir el 'dia econòmic' si el consistori rebaixa les taxes", ha comentat Bagó.

Els hotels gironins, plens

Les dades dels firaires que contrasten amb les xifres que ha facilitat l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial. Tal com ha detallat el seu president, Josep Carreras, els hotels de la ciutat han pogut penjar el cartell de complet durant aquest segon cap de setmana de festa major. A més, els altres hotels situats prop de la ciutat de Girona també han aconseguit arribar a un 80% d'ocupació mitjana.

La majoria dels visitants, un 70%, només ha passat una nit a la ciutat mentre que el 30% restant ha aprofitat aquests dies festius per quedar-se dues nits. Molts d'ells feia entre tres i quatre setmanes que havien reservat una habitació. A diferència del cap de setmana passat, aquest dissabte i diumenge s'ha notat una davallada del turisme estranger i un augment dels visitants d'arreu de les comarques catalanes i de l'estat espanyol. Tot i això, Carreras ha assenyalat que els hotels han rebut turistes francesos, alemanys i, fins i tot, de Nova Zelanda.

"Les fires de Girona impliquen molts sectors i hem vist com la gent marxava aquest diumenge contenta", ha afegit. No obstant això, Carreras ja ha deixat clar que els hotelers tenen clar que s'ha acabat la temporada. "A partir d'ara tenim una forta davallada, es nota que s'ha acabat totalment l'estiu i caldrà mantenir-se", ha valorat.

90.000 visitants i més empresaris satisfets a la Fira de Mostres de Girona

Aquest diumenge també ha tancat portes la 53a edició de la Fira de Mostres de Girona. A l'espera de xifres definitives, l'organització calcula que hi han passat unes 90.000 persones, més o menys el mateix que l'any passat. Enguany, com a novetat, ha crescut el nombre d'expositors que es mostren "satisfets i contents" amb la fira i asseguren que tornarien a participar-hi en la pròxima edició. L'any 2013 el nombre d'expositors satisfets va ser del 75% mentre que enguany ja s'ha arribat al 80%. Unes dades que s'extreuen de l'enquesta que han de respondre els 386 expositors que participen en la mostra.

La regidora de Turisme i Comerç de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat, ha destacat que el 80% dels expositors ja han respost aquesta enquesta i que es tracta d'un document representatiu del sentiment generalitzat dels empresaris. A més, tant la regidora com el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Joaquim Maria Caula, han subratllat que enguany també han notat un augment del nombre de visitants durant els dies laborables. "Això té una fàcil traducció i és que la fira ha servit per fer més negoci", han ressaltat.

Enguany la mostra ha comptat amb un 17% més d'espai i s'han estrenat nous sectors com el de robòtica i impressió 3D. També ha comptat amb una nova edició de Ginteriors i un nou Saló de l'Emprenedoria. Els visitants han pogut trobar tota mena d'empreses, provinents tant de les comarques gironines com de Lleida, França, la Catalunya Nord o la demarcació de Barcelona. Algunes d'elles, com els Agents Comercials, fa 35 anys que hi participen. "Creiem que l'estratègia basada en l'especialització i la personalització, amb activitats dirigides al talent i l'emprenedoria o seminaris i xerrades està donant molts bons resultats", ha afegit Cunyat.

El vicepresident de la Cambra de Comerç ja ha avançat que demà mateix es posaran a treballar per trobar noves idees de cara a la 54a edició de la Fira de Mostres, una fira que ja s'ha convertit en un acte "tradicional". En total, des del passat 29 d'octubre, els visitants han pogut conèixer les novetats en l'àmbit de l'alimentació, la decoració, el món industrial, els serveis, mascotes, turisme i tecnologia. Sectors que han estat representats en aquesta edició que ha ocupat prop de 50.000 metres quadrats. Aquest diumenge al vespre encara hi havia gent que aprofitava els últims minuts per passejar-s'hi.