'300 anys. Estel.cat' és el nom del mapping que es podrà veure a les vuit d'aquest vespre projectat en una "pantalla" d'excepció: la façana de la Catedral de Girona. La videoprojecció és obra de l'artista gironí Domènec Fita, qui manté, des de fa anys, un vincle estret amb la seu. A través de diferents pintures, gravats i serigrafies de l'autor, combinats amb la música de Joaquim Rabasseda i la tècnica i els recursos audiovisuals del Bloom, la projecció farà un recorregut per la història i el patrimoni de la ciutat i, especialment, de la Catedral.
Carles Puigdemont, alcalde de Girona, ha definit la projecció "com un veritable monument" i com l'"obra d'obres" de Domènec Fita. Durant la presentació del mapping, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que "el resultat que podrem veure avui serà excepcional. Es tracta d'un compendi d'emocions que s'han de consumir en el moment i en un lloc que ho farà tot màgic".
De fet, la Catedral, que l'alcalde ha definit com a "probablement el lloc més sensacional de la ciutat per poder-hi plantejar un mapping", és un dels elements "més simbòlics i al·legòrics" per a tots els gironins i, especialment, per a Domènec Fita. En aquest sentit, l'artista gironí ha reconegut que ha estat sempre lligat d'"una manera molt íntima amb la Catedral", però que li faltava una part, "que és la història del present i, d'alguna manera, amb l'obra que presentem avui culmina tot el procés", ha explicat l'autor, fent referència a la seva relació i trajectòria creativa amb la Catedral.
Sobre el títol de l'obra, Fita ha subratllat que, malgrat que li costa posar noms a les coses, li feia una especial "il·lusió" que l'obra portés aquest nom perquè ha remarcat que "estem en un any molt emblemàtic" -per això comença amb '300 anys'-, "l'estel tothom sap què representa" i "hi vaig voler afegir el punt cat" en relació amb el moment actual que viu el país.
La projecció lligarà passat, present i futur tot jugant amb diversos elements. Per una banda, constarà de dibuixos antics de Fita, fent referència al passat i a la seva vinculació amb la Catedral -hi té obres com el Crist jacent, un vitrall o el sant Narcís de la façana-, i també de la música que es va interpretar el 1710, ara fa més de 300 anys, des de la façana de la Catedral quan es va inaugurar la remodelació d'aquest espai. Per altra banda, s'inclourà també la vessant del Fita artista oberta a nous llenguatges creatius, com els que ofereix la videocreació, i la seva relectura de la façana de la Catedral sota diferents paràmetres. Per últim, el teló d'inici de la projecció es farà amb obres actuals de Fita.
La música, tal com ha explicat Rabasseda, el seu creador, tindrà la funció de "marcar el ritme i donar coherència i direcció estètica" a una obra que el compositor ha definit com a "joc i experiment a nivell plàstic".