Abertis traurà a borsa el seu negoci de telecomunicacions l'any 2015

El grup anuncia uns beneficis nets de 560 milions d'euros en el tercer trimestre

El grup Abertis traurà a borsa el seu negoci de telecomunicacions l'any 2015, una decisió que permetrà a la companyia obtenir recursos per expandir el seu negoci d'autopistes i reforçar el seu compromís de solvència financera i les remuneracions als accionistes. La decisió forma part del Pla Estratègic d'Abertis 2015-2017, que el grup presenta aquest dijous a Londres.

La companyia compta actualment amb 8.000 torres de radio i televisió i telefonia mòbil. Abertis també ha presentat aquest dijous a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) els seus números pel tercer trimestre, que inclouen uns beneficis nets de 560 milions d'euros, un 4,6% més. El Pla Estratègic d'Abertis pel 2015-2017 inclou la sortida a borsa del negoci de les telecomunicacions com a decisió clau per a focalitzar els diversos negocis de la companyia.

La branca de telecomunicacions obtindrà, amb la sortida als mercats, més flexibilitat financera i una major visibilitat. L'objectiu també és aconseguir més recursos per expandir, en el futur, el negoci a nivell internacional, especialment concentrant-se en les possibilitats del mercat de torres de telefonia mòbil a Europa. La nova companyia operarà independentment d'Abertis, amb la seva pròpia marca, imatge corporativa i equip gestor.

El nou Pla Estratègic també preveu una millora de les retribucions dels accionistes d'Abertis pels propers tres anys. El dividend per acció augmentarà un 5% cada any fins el 2017, una decisió que si es té en compte conjuntament amb la pràctica d'Abertis d'1 acció nova per cada 20 d'antigues, incrementarà la remuneració pels accionistes en un 10% l'any. La companyia calcula que només amb dividends ordinaris es pagaran més de 2.000 milions d'euros en els propers tres anys.

L'objectiu d'Abertis, segons el nou pla que es presenta a Londres, és aconseguir un creixement anual del 8% en resultat brut d'explotació, fins arribar als 4.000 milions d'euros. L'empresa també engegarà un nou pla d'eficiència a tres anys per aconseguir un estalvi de 450 milions d'euros, concentrant-se en els negocis a França, Brasil i l'Estat espanyol. Abertis espera aconseguir que els marges de rendibilitat sobre les vendes passin del 64% estimat pel 2014 al 68% el 2017.

Resultats del tercer trimestre

Els comptes dels primers nou mesos del 2014 d'Abertis han millorat les expectatives dels analistes, amb un augment del 6,7% en els ingressos, que s'han situat en 3.676 milions d'euros. El resultat brut d'explotació (Ebitda), ha crescut un 11,1%, situant-se al 2.415 milions d'euros, i el resultat net de l'entitat ha crescut un 4,6%, amb 560 milions d'euros.

La companyia ha explicat que aquests resultats es veuen afectats per l'impacte del tipus de canvi, que va ser especialment important per la depreciació de la moneda a Xile, el Brasil i l'Argentina. Sense tenir aquests indicadors en compte, els resultats d'Abertis pel tercer trimestre indicarien un augment de l'11% en ingressos i del 15% en Ebitda.

Les dades fetes públiques aquest dijous també assenyalen que els negocis internacionals han crescut, amb augments d'un 4,4% a Xile, d'un 3,1% al Brasil i d'un 2,3% a França. El negoci a l'exterior ja suposa un 60% del total consolidat del grup Abertis, amb França i el Brasil aportant conjuntament més de la meitat dels ingressos. En el cas del negoci a l'Estat espanyol, Abertis té aquest trimestre el millor des de l'any 2007, amb un augment de l'1,6%.