El Trueta fa amb èxit el primer transplantament de moll d'ós amb cèl·lules mare

L'origen és una pacient amb Malaltia de Crohn

L'hospital Josep Trueta de Girona ha fet amb èxit el primer autotransplantament de moll d'ós a una pacient amb Malaltia de Crohn, que afecta l'aparell digestiu. El transplantament s'ha fet amb cèl·lules mare de la mateixa pacient, una dona de 40 anys de Palafrugell que feia dues dècades que patia diarrees i mals de panxa molt forts i no responia als fàrmacs.

El 2009 l'Hospital Clínic fou un dels primers del món -i el primer a l'Estat- en fer aquest tractament i ara el Trueta es converteix en el primer centre de fora de Barcelona en aconseguir-ho. El tractament no cura la malaltia però sí l'aflebleix. "Sóc una dona completament nova", assegura Montse Valdivia, que pot tornar a fer vida normal. A la Montse li van diagnosticar la Malaltia de Crohn als 23 anys. Aquesta patologia afecta el 0,1% de la població i es manifesta sobretot en persones joves de 18 a 40 anys. És una malaltia immunitària, és crònica i ataca l'aparell digestiu, inflamant-lo i provocant úlceres o fístules. Els pacients que la pateixen tenen forts dolors abdominals, diarrees, vòmits o nàusees i acostumen a estar sempre molt cansats. 

La Montse, per exemple, arribava a anar al lavabo unes quinze vegades al dia i tenia molts malts de panxa. "Era com si tingués un part cada 30 minuts", explica. Durant anys van intentar frenar els efectes de la malaltia amb diferents tractaments farmacològics, però cap d'ells va donar el resultat esperat. Aquest malaltia condiciona la vida dels malalts perquè els símptomes són freqüents i aguts. 

Un tractament inèdit al Trueta

L'any 2009 un equip mèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona va fer amb èxit un dels primers transplantaments mundials de moll de l'ós amb cèl·lules mare d'una mateixa pacient. El fet que la Malaltia de Crohn afecti el sistema immunitari fa que el transplantament de moll de l'ós -que habitualment es fa en malalts amb càncers limfàtics o leucèmies- es pugui aplicar també en aquest cas. 

Un equip de l'Hospital Josep Trueta -format pels digestòlegs Xavier Aldeguer i David Busquets, i pel cap del servei d'Hematologia de l'ICO Girona, David Gallardo- va creure que la Montse reunia els requisits per poder sotmetre's a aquest tipus de tractament. Fins ara, l'autotransplantament de moll de l'ós només s'havia fet a hospitals de Barcelona. 

Abans, però, van anar a assessorar-se amb col·legues del Clínic per tal de tenir tots els detalls abans de posar-se a treballar. Aquest és un transplantament que té riscos ja que s'elimina tot el sistema immunitari a través d'una forta quimioteràpia per tornar-lo a renovar amb cèl·lules de la mateixa pacient. "És com si es fes un reset del sistema immunitari", destaca el doctor David Busquets. 

Un èxit rotund

La Montse va haver d'estar tres setmanes ingressada a l'hospital el passat mes de febrer per fer-se el transplantament. Primer la van sotmetre a un tractament per augmentar la fabricació de cèl·lules mare de la medul·la òssia, les hi van extreure i les van congelar. Posteriorment, se li va aplicar una quimioteràpia intensiva per tal de desactivar totalment el seu sistema de defenses. Aquesta és la part que més espantava la Montse. "M'ho vaig haver de pensar molt perquè la paraula quimioteràpia sona molt forta i jo no tenia cap càncer", reconeix. 

Posteriorment, les seves cèl·lules que estaven congelades van tornar al cos de la Montse per via endovenosa i van reactivar tot el sistema. "Les cèl·lules repoblen tot el sistema hematològic i al cap d'un temps ja funciona amb normalitat", descriu el cap del servei d'Hematologia de l'ICO Girona, David Gallardo. Com que ara el sistema immunitari de la pacient és nou i s'ha posat a 0, ja no ataca l'intestí i la inflamació que li provocava la malaltia ha desaparegut. "Aquest transplantament ens dóna esperança i ens permet pensar en futurs nous candidats", reconeix el doctor Gallardo.

David Busquets és el digestòleg que ha fet el seguiment de la Montse. Segons reconeix, el transplantament ha estat un èxit però clarifica que no fa desaparèixer la malaltia, per la qual encara no hi ha cura. Ara bé, Segons Busquets, els estudis demostren que pacients que han fet aquest transplantament poden respondre bé als fàrmacs si la malaltia es manifesta de nou. 

Una nova vida per a la Montse

La Montse assegura que va començar una nova vida quan va deixar l'hospital. "Quan vaig sortir vaig ser una dona renovada per complet, estic que no m'ho puc ni creure, estic molt i molt bé", reconeix amb un gran somriure a la cara. Després de molts anys de no poder menjar molts aliments -els àcids, per exemple- ara pot gaudir d'una bona tomata o un suc de taronja. També pot fer més activitats amb els seus dos fills i tenir una vida completament normal. A més, no pren cap tipus de medicació. 

De passar a tenir mals de panxa constants i contraccions cada 30 minuts, ara reconeix que només té algun malestar però amb una freqüència setmanal. De passar d'anar quinze vegades al lavabo ara hi va com qualsevol persona normal. "Estic molt i molt feliç, m'ha canviat la vida per complet", assegura.