Puigdemont alerta que cal potenciar l'aeroport i el Parc Científic i Tecnològic

Els considera necessaris per consolidar la recuperació econòmica

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que tant la ciutat de Girona com el conjunt de les comarques gironines ofereixen "símptomes" d'estar superant el pitjor de la crisi econòmica, però que per ratificar aquesta consolidació cal treballar en dos fronts especialment "que marcaran el futur".

Segons Puigdemont, tant l'aeroport de Girona, "que ocupa un punt nuclear en l'economia gironina", com el Parc Científic i Tecnològic, ofereixen "interrogants" que cal resoldre en el curt termini.

Puigdemont, que junt amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha inaugurat la 53ª edició de la Fira de Mostres de Girona, també ha criticat l'Estat per "desterrar els gironins" dels pressupostos.

Aquest dimecres ha obert les portes la 53ª edició de la Fira de Mostres de Girona que ha ampliat un 17% l'espai expositiu respecte l'edició anterior, així com el nombre d'estands. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, acompanyat del conseller d'Empresa i ocupació, Felip Puig, i del president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènech Espadaler, han estat els encarregats d'inaugurar un certamen , han coincidit, que és el veritable aparador econòmic de les comarques gironines i que demostra que l'empresariat gironí està superant el pitjor de la crisi econòmica.

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènech Espadaler, ha destacat que com la Fira de Mostres, "que any rere any continua creixent", l'economia gironina està encarant bé la recuperació amb la indústria, el turisme i les exportacions com a pilars fonamentals. En aquest sentit, Espadaler ha destacat que la darrera Enquesta de Població Activa (EPA) ha situat la taxa d'atur en el 19,1%, la més baixa des del 2011, i que les exportacions funcionen bé tot i un petit alentiment de les vendes a la demarcació el passat mes d'agost. Així, i pel que fa a les exportacions, el president de la Cambra de Comerç de Girona ha destacat que fins el mes d'agost les comarques gironines van exportar per valor de 2.900 milions d'euros, el que suposa un creixement del 2,4% respecte el mateix període de l'any passat. Un creixement, ha assenyalat, superior al del conjunt de Catalunya i de l'Estat.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que tots els indicadors indiquen que tant les comarques gironines com la seva capital estant en una bona posició per deixar enrere la crisi econòmica dels últims anys. En aquest sentit, ha afegit que, "amb prudència", s'han de valorar en la seva justa mesura tots els factors que "conviden a abandonar el fatalisme i pensar que ens en podem sortir".

Puigdemont ha afirmat que la marca Girona cada cop s'associa més a "qualitat i excel·lència", el que conforma, ha dit, "un maridatge fantàstic amb moltes potencialitats" que cal saber aprofitar. En aquest sentit però, Puigdemont ha puntualitzat que encara queden molts reptes a assolir i assignatures pendents que cal tractar per garantir el futur. Entre aquests reptes hi ha potenciar l'aeroport de Girona i el parc Científic i Tecnològic, dos puntals de l'economia gironina que presenten interrogants que cal resoldre.

Puigdemont també ha assegurat que per garantir el futur de les noves generacions caldrà abordar l'"abandonament" dels gironins per part de l'Estat. Una "deserció", com també ho ha definit" que es plasma en uns pressupostos de l'Estat que han menystingut les comarques gironines "condemnant" els gironins.

Per últim, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, tot i coincidir tant amb Espadaler com amb Puigdemont afirmant que la "perspectiva econòmica és raonablement esperançadora", ha apuntat també que la globalització està canviant "les regles del joc" i que els empresaris s'han d'"acostumar a viure amb l'ai al cor perquè cada cop tot serà més volàtil". Una volatilitat, ha afegit, que està obligant els empresaris a redoblar esforços per adaptar-se a un nou model econòmic que s'agreuja pel fet que Catalunya "no disposa dels instruments d'un país normal".

La Fira de Mostres de Girona creix

La Fira de Mostres és l'aparador del teixit industrial, agrícola i comercial de les comarques gironines. Aquest 2014 la mostra ha arriba a la seva 53a edició, i després d'uns anys en què reduïa espais arran de la crisi econòmica, ara els torna a ampliar. En total, la Fira de Mostres que avui s'ha inaugurat ocupa un 17% més de superfície, arribant fins a gairebé els 50.000 metres quadrats.

D'aquests, 10.820 seran sota sostre (entre el Palau de Fires i les carpes exteriors) i 36.971 es trobaran a l'exterior dins el parc de la Devesa. En total, en aquesta 53a edició es comptarà amb 386 estands. Són una mica més que l'any anterior, però l'organització subratlla que allò que compta sobretot és que es creix en espai.

Els visitants que s'hi acostin (l'any passat van ser 100.000) hi podran trobar de tot. Els sectors més representats seran els de serveis, empreses, turisme i oci (30,80%), seguit dels mobles, la decoració i la construcció (28,40%). A aquests els segueix tot el ram de l'alimentació (17,60%), la indústria i el jardí (15,6%), el motor (4,4%) i les mascotes (3,1%).

A més, aquest any, per primer cop, s'hi incorpora un nou àmbit: la robòtica i la impressió en 3D. L'espai vol ser un punt de trobada per a professionals i aficionats d'aquesta tecnologia. S'hi faran demostracions sobre l'aplicació de les impressores 3D a la indústria i també exhibicions de robòtica educativa.