Joaquim Nadal, imputat per estafa

L'exconseller hauria perjudicat una promotora immobiliaria en un canvi d'usos d'uns terrenys

Un jutjat de Barcelona ha imputat l'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal per un presumpte delicte d'estafa arran d'una operació urbanística a Santa Cristina d'Aro, segons fonts jurídiques.

El jutjat investiga una permuta urbanística del 2006 a través de la qual un empresari va rebre uns terrenys a canvi de no construir un polígon industrial al Molí d'en Reixac. L'empresa va presentar una denúncia en considerar que els nous terrenys eren parcialment inundables.

En declaracions a l'ACN, Nadal ha confirmat la imputació, tot i remarcar que no ha rebut una notificació oficial, i ha assegurat que, amb aquesta operació, "el que es va fer va ser salvar la Vall de Solius".

El jutjat investiga una permuta urbanística signada el 2006. Un empresari tenia els drets per construir un polígon industrial a la zona del Molí de Reixac, però l'Incasòl, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i el promotor van arribar a un pacte que consistia en el pagament de 7,5 milions d'euros per la meitat dels terrenys i la permuta per uns altres terrenys edificables a una altra zona. L'empresari, però, va presentar una denúncia perquè els nous terrenys eren parcialment inundables i es va sentir perjudicat.

La Guàrdia Civil ha requerit documentació a l'Ajuntament aquest any

Des de l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà) no s'ha rebut la notícia amb massa sorpresa perquè a l'actual equip de govern ja se li havia requerit documentació sobre l'operació urbanística del 2006. En declaracions a l'ACN, l'alcalde, Josep Llensa (CiU), ha explicat que l'agost del 2013 va ser citat a declarar davant de la Guàrdia Civil per ordre del jutge. "Jo no vaig poder aportar res ni aclarir perquè no estava a l'ajuntament i només sabia el que es deia pel poble; sí que els vaig dir que si volien més informació, que demanessin la documentació i explicacions a l'equip de govern d'aquell moment -amb Ricard Herrero (PSC) com a alcalde-". Segons Llensa, Herrero també va ser citat a declarar i li consta que ho va fer com a imputat. A finals del 2013, però, Herrero va morir a causa d'una malaltia als 57 anys. Havia estat alcalde de Santa Cristina d'Aro durant 11 anys i també president del Consell Comarcal del Baix Empordà.

Des de la declaració, l'alcalde assegura que la Guàrdia Civil ha visitat almenys dues o tres vegades les dependències de l'Ajuntament per demanar informació a la secretaria per ordre del jutge. "Han vingut, els hi hem buscat i els hi hem entregat", afegeix. L'última va ser aquest estiu.

Per altra banda, des de l'Ajuntament no tenen previst de moment emprendre cap acció i resten a l'espera de com evoluciona el cas per la via judicial.


Iceta creu que és innocent

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat "convençut" que l'exconseller Joaquim Nadal "sempre va actuar amb plena honestedat i en defensa del servei públic". Iceta ha fet aquesta breu valoració després de conèixer's la imputació de Nadal per estafa arran d'una operació urbanística a Santa Cristina d'Aro.

El líder del PSC, a més, ha suposat que l'exconseller "donarà les explicacions que convinguin i que això quedarà aclarit quan arribi el judici. Iceta ha demanat no barrejar la imputació amb els últims casos de presumpta corrupció. "Hem de separar el gra de la palla, i separar els particulars que han presentat una querella perquè s'han vist perjudicats de casos de corrupció", ha dit.