Girona congelarà de nou les taxes i els impostos l'any vinent

Només ICV i CUP voten en contra de la proposta de l'equip de govern

Girona tornarà a congelar els impostos i les taxes que paguen els ciutadans durant el 2015. Així ho ha aprovat el ple extraordinari d'aquest dilluns. L'equip de govern de CiU -en minoria- ha comptat amb el suport del regidor no adscrit Carles Palomares (que ha votat a favor) i l'abstenció de PSC, PPC i els regidors no adscrits Glòria Plana (Avancem) i Carles Bonaventura (Rcat).

La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha remarcat el clima d'entesa que hi ha hagut amb la majoria dels grups que han fet propostes i s'han avingut a negociar amb l'equip de govern. "Hem demostrat que en moments difícils som capaços d'arribar a acords per al benefici dels ciutadans", ha manifestat Planas, que assegura que les ordenances són "millors" que les del 2014 perquè incorporen més bonificacions i reduccions. "No s'apuja cap taxa sinó que fins i tot n'hi ha que són més baixes", apunta. 

Els arguments dels grups

El principal partit de l'oposició, el PSC, s'ha abstingut i ha justificat perquè s'ha quedat en aquesta posició i no s'ha decidit per votar-hi a favor. Segons la portaveu, Pia Bosch, havien demanat que l'ajuntament apliqués la progressivitat en la taxa d'escombraries, que paguen tots els ciutadans de manera universal. Segons Bosch, un estudi del consistori recomanava començar a aplicar la progressivitat per aquest impost "que és universal" però l'equip de govern no ho ha fet al·legant que no podia assumir la part que deixarien de pagar els ciutadans amb menys recursos.

El PPC ha estat un dels grups que ha permès l'aprovació inicial de les ordenances proposades pel govern municipal. La portaveu, Concepció Veray, ha reconegut que hi ha hagut molta entesa i diàleg amb CiU i que calia "fer un esforç per arribar a acords" perquè si les ordenances no s'aprovaven s'havien de prorrogar les del 2014 i aplicar l'augment l'IPC. "Això hauria perjudicat els gironins", ha justificat Veray. 

També s'han abstingut els regidors no adscrits Carles Bonaventura (Rcat) i Glòria Plana (Avancem), que han destacat les millores però que han dit que cal anar més enllà i fer que les persones amb major poder adquisitiu paguin més impostos o taxes. 

ICV és un dels grups que ha votat en contra de la proposta de l'equip de govern. La regidora Núria Terés ha reconegut que hi ha millores però que no comparteixen el model, ja que aposten per la progressivitat fiscal i una "discriminació positiva". "Hem de fer diferències i no ens ha de preocupar perquè les diferències ja hi són", ha destacat Terés, que ha proposat sancionar bancs que tenen pisos desocupats des de fa menys de dos anys. 

La CUP ha estat l'altra formació que s'ha oposat a la proposta de CiU. El portaveu, Jordi Navarro, ha lamentat el "clima de satisfacció" que assegura que s'ha viscut al ple i ha reiterat que la situació econòmica és molt complicada. Segons ha valorat, les ordenances estan mancades de progressivitat fiscal i de fiscalitat ambiental. "En aquests moment cal castigar i sagnar fiscalment es que més tenen i els poderosos", ha declarat Navarro. 

Unes ordenances amb més bonificacions

Les ordenances fiscals del 2015 destaquen per la congelació d'impostos i taxes però també inclouen noves bonificacions i reduccions. Entre els canvis més destacats, Girona suprimirà l'any vinent el pagament de l'impost de plusvàlua per a aquelles famílies que, com a conseqüència de problemes econòmics, han hagut de renunciar a la propietat del seu immoble per saldar el deute hipotecari o bé els han acabat desnonant. 

La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha detallat que aquest 2014 els afectats tampoc pagaven aquest impost però a través de subvencions que atorgava l'ajuntament utilitzant una partida global de 114.000 euros perquè la llei no permetia incorporar l'exempció a les ordenances fiscals. Ara, això ha canviat i poden incloure-ho a les ordenances. 

També s'aplicaran noves bonificacions a partir de l'any vinent. Per exemple, es bonificarà el 90% de l'Impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IVTNU) -conegut com a plusvàlua- per a defunció de cònjuge, parella de fet o parella estable que tingui la copropietat de l'habitatge transmès.

L'ajuntament també aposta per bonificar alguns impostos als aturats que vulguin impulsar una activitat econòmica. En aquest cas, proposen descomptes en l'impost de residus -del 75% en el primer any, el 50% en el segon i el 25% en el tercer- i també en la llicència d'activitats -del 25% en casos d'aturats de menys de sis mesos, del 50% en els de més de sis mesos i del 95% en aturats de més d'un any-.

Destaca també que s'aplicarà una reducció del 50% en la taxa per a la utilització de les piscines municipals per a persones amb discapacitat -també en els abonaments- i una bonificació del 75% de l'impost de vehicles de tracció mecànica per als vehicles elèctrics -fins ara era del 50%.

El 2015 s'inclourà la possibilitat de pagar de manera trimestral la taxa de zona verda, donant resposta a una demanda dels veïns i es continuarà aplicant la possibilitat de fraccionar l'IBI per a aquelles persones que el tinguin domiciliat, una mesura que, segons la regidora, ha tingut molt bona acollida.