La 20 edició de la Fira de la Castanya de Viladrau aplega 15.000 visitants

S'han venut 1.200 quilos de castanyes crues i 800 de torrades

Aquest cap de setmana la castanya ha estat la protagonista a Viladrau (Osona). Unes 15.000 persones han passat per aquest municipi, que té poc més d'un miler d'habitants, per visitar la 20a edició de la Fira de la Castanya.

Durant el certamen s'han venut 1.500 quilos de castanya crua - l'any passat se'n van vendre 3.000- i uns 800 quilos de torrada. La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Viladrau, Imma Gómez, ha explicat que estan "molt satisfets" amb els resultats obtinguts i no ha descartat demanar a la Generalitat que reconeguin la fira com a Festa d'Interès Turístic Nacional. Les visites guiades, els tallers infantils i el Tast Gastronòmic han estat algunes de les activitats de més èxit.

La castanya de Viladrau, de color pujat i brillant, és dolça, fàcil de coure i reconeguda arreu del territori català. La fira, que des de fa dues dècades es fa al poble de Viladrau, va néixer amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament comercial d'aquest producte que es troba als castanyers que hi ha al Montseny i dins del mateix terme municipal. Durant aquest cap de setmana, unes 15.000 persones han passat per aquest poble -que es troba dins de la comarca d'Osona però pertany a la demarcació de Girona- i s'han venut 1.500 quilos de castanyes crues i 800 més de torrades.


Unes xifres un xic inferiors a les de l'any passat, quan es van vendre uns 3.000 quilos de castanya crua. No obstant això, el temps ha acompanyat i la fira ha fet vibrar aquest petit municipi de poc més d'un miler de veïns. Els actes de la mostra van arrencar divendres i acabaran divendres que ve, 31 d'octubre, vigília de Tots Sants, amb el tradicional Ball de Bruixes - que ja compta amb un gran nombre d'inscrits- i el Concurs de menjar Castanyes. La Fira de la Castanya ha estat organitzada per l'Ajuntament de Viladrau amb la col·laboració de la Generalitat, la Diputació de Girona i forma part del conjunt d'activitats de l'Associació Boscos de Bruixes i Bandolers, una iniciativa que engloba els municipis de Viladrau, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Sant Feliu Sasserra i Olost de Lluçanès.

Aquest diumenge ha estat el dia més fort pel que fa a visitants. Els assistents han pogut gaudir de tota mena d'activitats lúdiques com tallers o l'espectacle itinerant 'En Serrallonga i la seva comitiva'. Els tallers infantils, el Tast Gastronòmic i les visites guiades per conèixer l'entorn natural de Viladrau i les característiques de les castanyes han estat algunes de les activitats amb més afluència de públic. "Segons m'han explicat els productors, enguany ha estat un any fluix pel que fa a les castanyes perquè el temps no ha acompanyat, segons els experts per poder tenir bones castanyes cal que plogui a l'agost i llavors faci bon temps durant la resta de mesos", ha explicat la regidora de Cultura, Imma Gómez.

Gómez ha explicat que la fira està "plenament consolidada" i que des del consistori es plantegen demanar a la Generalitat que declari aquesta fira com a Festa d'Interès Turístic Nacional. El certamen és similar a la Festa de la Llana i Casament de Pagès que es fa a Ripoll i que disposa d'aquest reconeixement.