La Fundació Mona reuneix uns 10.000 € per reparar els danys dels aiguats de setembre

L'entitat quantifica en més de 5.000 euros els desperfectes

Les fortes pluges que van caure a finals de setembre, amb quantitats de fins a 150 litres d'aigua per metre quadrat, van causar greus danys al centre de recuperació de primats de la Fundació Mona de Riudellots de la Selva, dins de la comarca de la Selva. De fet, part de les instal·lacions van quedar inundades per més de mig metre d'aigua.

Els desperfectes més importants es van produir a la zona del magatzem i la cuina tot i que, posteriorment, també s'ha detectat que l'aigua també ha malmès maquinària elèctrica del centre i la calefacció radial que van col·locar ara fa dos anys. "Vam intentar arrencar la calefacció i no funcionava, a més també hem d'anivellar el terreny perquè la pluja va acumular grans quantitats de fang en determinats indrets", ha explicat la fundadora i directora de l'entitat, Olga Feliu. Des del centre assenyalen que "tot i el desastre" estan "molt contents" pel suport que han rebut.

Després de l'aiguat, l'entitat va decidir engegar una campanya de donacions per fer front i arreglar els danys. En concret, Feliu ha quantificat els desperfectes en uns 5.000 o 5.500 euros. "Tot i això, és possible que la xifra creixi perquè van apareixent coses noves", ha afegit. En total, la campanya que va arrencar a finals de setembre i va finalitzar fa dues setmanes, ha aconseguit reunir uns 10.000 euros. "La vam tancar ara fa uns 12 o 15 dies quan vam veure que havíem assolit de ple el nostre objectiu", ha explicat Feliu. Actualment, el centre ja pot rebre visites.

D'altra banda, la directora també ha assenyalat que estan treballant per aconseguir un aparell portàtil d'anestèsia per poder adormir els animals i realitzar les operacions que necessiten. En concert, durant les pròximes setmanes, un dentista que col·labora amb l'entitat intervindrà una dels ximpanzés del centre 'l'Àfrica' que quan va ser capturada va patir una fractura de mandíbula. "Arran de la fractura té un problema dental greu, li costa mastegar i això li provoca problemes digestius", ha afegit la directora. Segons Feliu, l'aparell d'anestèsia és necessari perquè permetria disposar de més temps per intervenir els animals. "Actualment ho fem amb injeccions que només duren entre 20 i 30 minuts", comenta.

Hi ha espai per un altre ximpanzé

Per últim, Feliu que ha explicat que també tenen sobre la taula acollir un nou primat rescatat. "Estem pendents que l'administració revisi la paperassa i les condicions, tenim espai per acollir-ne un altre però tot això és molt lent", ha assegurat. En principi, enguany estava previst que arribés la 'Linda', una ximpanzé que es va localitzar a Lanzarote, a les Illes Canàries. "Fa dos anys que tramitàvem el seu rescat però en el moment de portar-la vam descobrir que era portadora d'Hepatitis B, ella no estava malalta però havia estat en contacte amb algú que tenia aquesta patologia i n'era portadora", ha explicat la directora.

Davant d'això, la Fundació Mona va haver de fer-se enrere. "No disposem de les instal·lacions necessàries per fer-nos càrrec d'un animal així però vam aconseguir traslladar-la a un centre especialitzat d'Holanda", ha comentat. Per això, actualment, el centre gironí disposa d'espai per acollir un nou ximpanzé. Actualment, la Fundació Mona té cura de 13 ximpanzés i quatre macacos.