Les Fires de Sant Narcís omplen Girona d'alegria i tradició

Els firaires es mostren optimistes tot i que les famílies continuen mirant la butxaca

Girona està de festa. Des d'aquest divendres i fins el proper 2 de novembre, la capital gironina celebra la seva festa major, les Fires i Festes de Sant Narcís. Ahir, divendres al vespre, el consistori ja va donar el tret de sortida d'aquesta celebració amb un pregó emotiu i musical de la mà de la Fundació Astrid-21 i el Cor Geriona. Aquest dissabte, centenars de persones - vingudes d'arreu de les comarques gironines i de tot Catalunya- no s'han volgut perdre l'oportunitat de gaudir de les reconegudes fires.

El bon temps ha animat als visitants que han omplert de gom a gom la Devesa de Girona, on es troben les atraccions i parades per a menuts i grans. D'aquesta manera, la ciutat ha arrencat un cap de setmana que es preveu multitudinari. A part de les mítiques atraccions, el consistori gironí ha programat unes 200 activitats culturals durant aquests deu dies que van des de cantades d'havaneres, fins a castells, visites guiades o concerts. Enguany, l'Ajuntament de Girona ha posat especial atenció en l'oferta musical i, per primer cop en molts anys, compta amb grans figures del panorama actual com Jeff Mills, Chambao, Niña Pastori o Joan Colomo, entre d'altres.

De moment, els firaires es mostren molt optimistes. Aquest divendres a la tarda van obrir les seves portes amb preus econòmics - un euro per viatge- que van entusiasmar a les famílies. Es tracta d'una iniciativa que es porta fent durant els darrers anys a la ciutat i que ja s'ha consolidat. "És una gran idea perquè permet que els nens s'ho passin d'allò més bé i nosaltres no hem d'estar patint pels diners", explicava un dels pares que aquest dissabte passejava per les fires, en Jaume Mallol.

No obstant això, altres visitants també destacaven que seria beneficiós poder repetir-ho durant el cap de setmana. "Jo treballo el divendres i m'és impossible venir a la tarda amb els nens, crec que estaria molt bé si es pogués repetir, fins i tot més de dues vegades", comentava l'Elisabeth, veïna de Girona però que actualment viu a Barcelona. "Són unes fires esplèndides, el que més m'agrada és la gran oferta cultural que s'ha programat i, sobretot, perquè enguany s'ha pensat molt en els petits", explicava un altre pare - membre de la colla dels Marrecs de Salt- que passejava amb la família aquest dissabte, en Daniel Castillo.

A grans trets, els infants continuen apostant per les atraccions de tota la vida com els castells inflables, els aneguets o els 'autoxocs'. "Als aneguets els nens aconsegueixen un premi i és una manera de portar les fires a casa, així ells s'enrecorden i fa més festa", assenyalava el veí de Girona, Jaume Mallol.

Pot ser "tot un èxit"

Per la seva banda, el president de l'Associació de Firaires de les comarques gironines, Joan Badó, explicava que, de moment, han registrat una bona afluència de visitants, similar a la de l'any passat, quan l'inici de les fires va caure en pont. Tot i això, destaca que tot depèn de com evolucioni la meteorologia. "Si continua fent bon temps pot ser tot un èxit", ha assegurat. Tot i això, Badó també ha destacat que el sector continua notant els efectes de la crisi econòmica ja que les famílies miren molt la butxaca.

"Els pares acostumen a venir amb un pressupost tancat i no gasten més, tot i això estem contents", ha assenyalat el president. Una sensació que també comparteixen la gran majoria dels firaires que s'han instal·lat a la Devesa de Girona. "Els nens són qui manen, ells decideixen on anar però cal tenir en compte que els pares són qui tenen l'última paraula", assenyala l'Ivan Masoliver, cap dels Ponis de la Garrotxa del Càmping Lava. De mitjana, les famílies es gasten entre 10 i 20 euros. En alguns casos es reparteixen els tiquets entre diverses famílies o aposten pels abonaments que s'han empescat diverses atraccions mitjançant els quals els menuts poden gaudir de diverses parades per un preu més mòdic.

"Nosaltres acostumàvem a anar per lliure sense un pressupost marcat però ara hem canviat, més que res pel preu de les diverses atraccions", assenyalava l'Elisabeth. Altres es marquen un pressupost total per tots els dies i s'ho divideixen entre els fills, néts o els dies que aniran a les fires. En definitiva, diverses fórmules per poder gaudir de totes les activitats i esdeveniments que s'han programat per aquests dies de festa major.