El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha desestimat la reclamació patrimonial interposada per Armonia Resort S.L. contra l'Ajuntament de Calonge (Baix Empordà) en el qual l'empresa reclamava més de 9,8 milions d'euros com a compensació de l'anul·lació de la llicència d'obres de l'edifici Armonia Resort que va acabar amb l'enderroc de la construcció l'any 2010 de 43 apartaments . La sentència favorable al consistori es fonamenta en el fet que la reclamació de l'empresa ha prescrit.
El demandant pot apel·lar al TSJC però l'Ajuntament és optimista perquè compta amb l'aval d'un informe de la Comissió Juridic Assessora de la Generalitat que els dóna la raó. Des de l'Ajuntament es fa una valoració molt positiva de la sentència que els ha donat la raó en el contenciós que mantenien amb l'empresa Armonia Resort S.L. des que es va anul·lar la llicència d'obres de l'edifici que duu el seu nom, Armonia Resort S.L, que va haver de ser enderrocat l'any 2010.
Segons l'alcalde del municipi, Jordi Soler, "és una molt bona notícia per tot el municipi perquè l'Ajuntament hauria hagut de fer front a una reclamació patrimonial de gairebé 10 milions d'euros que hauria suposat un cop molt fort per a les arques municipals", un fet que hauria afectat el futur del poble. En aquest sentit, també ha destacat que és fruit de la "bona feina" que s'ha fet a nivell jurídic per resoldre problemes urbanístics heretats de governs anteriors.
La sentència favorable a l'Ajuntament de Calonge que ha emès el Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona es fonamenta en el fet que la reclamació presentada per Armonia Resort S.L. està prescrita. D'aquesta manera la sentència recull els arguments exposats pel consistori, que va encarregar la defensa a l'advocat Pere-Joan Torrent. En l'escrit, es destaca que "el dret de reclamar prescriu un any després que es produeixi el fet o l'acte que motivi la indemnització" i que s'entén que en aquest cas ha estat així.
També es diu que és a partir de la sentència del TSJC de 22 de juny de 2006 on s'ordena l'enderroc de l'edifici quan comença a comptar el termini per reclamar i que per tant expira el 22 de juny de 2007. Armonia Resort S.L. va presentar la reclamació un any i mig més tard d'aquesta data, el desembre del 2008. Ara, tot i que el demandant pot apel·lar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l'Ajuntament de Calonge es mostra optimista ja que a banda d'aquesta sentència favorable compta amb l'aval d'un informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat que sosté els mateixos arguments que defensa l'Ajuntament i que ara recull aquesta sentència.
La problemàtica de l'Armonia Resort
El cas de l'Armonia Resort es remunta a la dècada dels 90, quan s'inicia la construcció d'aquest edifici de 43 apartaments sense que s'acabi l'obra. L'any 1996 s'edifiquen els fonaments i l'estructura, que queda abandonada durant 5 anys. Després, el 2001, es concedeix la llicència de construcció per finalitzar l'edifici, és a dir, els acabats i la distribució interior d'un volum existent, amb una estructura ja executada.
Així, el gener del 2001 es concedeix la llicència per finalitzar aquesta construcció, llicència que el TSJC anul·la el 2004 argumentant que aquesta edificació no té la consideració de solar perquè no fa front a un vial. Serà el maig del 2010 quan finalitza el procés judicial que ratifica que l'edifici Armonia Resort s'ha d'enderrocar, i l'estiu d'aquell any l'Ajuntament compleix la sentència i l'enderroca.
A partir d'aquí s'obre un nou procés judicial en el qual l'empresa reclama a l'Ajuntament gairebé 10 milions d'euros com a indemnització, una petició que la Junta de Govern Local va desestimar amb l'aval d'un informe de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Un cop l'Ajuntament desestima aquesta petició, Armonia Resort S.L. presenta la demanda al jutjat contenciós administratiu, que ara dóna la raó a l'Ajuntament de Calonge, desestimant la reclamació patrimonial.
Armonia Resort és un dels 5 processos judicials d'enderroc als quals ha hagut de fer front l'Ajuntament de Calonge derivat de llicències d'obres concedides pels governs de Josep Roselló.