La Diputació i la SOFIGI inauguren la 56a Exposició Filatèlica de les Fires de Sant Narcís

Xavier Soy, vicepresident de la Diputació, i Antoni J. Maqueda, president de la Societat Filatèlica Gironina (SOFIGI), han inaugurat aquesta tarda la 56a Exposició Filatèlica de les Fires i Festes de Sant Narcís, que enguany està dedicada al Centenari de la Mancomunitat de Catalunya. L'exposició està ubicada al claustre de la Diputació i es podrà visitar fins al 2 de novembre, de 10 a 19h.

L’exposició consta de 28 plafons expositors en els quals s’hi exhibeixen les següents col·leccions privades: «Col·lecció filatèlica-monogràfica de les exposicions 1953-2013» de SOFIGI, amb material filatèlic i gràfic de totes les exposicions realitzades per la Societat des de la seva creació; «Història postal de les comarques gironines», de Xavier Andreu, que fa un recorregut per la història de la demarcació des de la perspectiva postal, i «Fets catalans», d'Elionor Boix, un recull de dades i fets històrics de Catalunya, estampats en documents filatèlics.

Tanmateix, a partir del 28 d'octubre, l'exposició s’ampliarà i ocuparà un espai complementari: el saló de plens de l'Ajuntament de Girona.


Commemoració del Centenari de la Mancomunitat de Catalunya

La Diputació i la SOFIGI, amb l'objectiu de commemorar el Centenari de la Mancomunitat de Catalunya, han organitzat un seguit d'accions especials per aquesta 56a edició, com ara:
  • L'edició d'un segell personalitzat dedicat a Agustí Riera i Pau, president de la Diputació de Girona durant l'època de la Mancomunitat. En el segell també hi apareix una vista de la Catedral i de Sant Fèlix de Girona. Ha estat produït per Correus, i hi ha col·laborat la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. El franqueig del segell (tarifa “A”) equival al franqueig d'una carta nacional normalitzada de fins a 20 g.
  • L'edició de 5 tipus diferents de sobres commemoratius. Cada tipus porta imprès una de les següents fotografies:
  • Els quatre presidents de les diputacions catalanes el 1914
  • Els quatre actuals presidents de les diputacions catalanes
  • Una imatge històrica del 1918 presa a les escales de l'antic Hospital de Santa Caterina on apareixen els quatre presidents de les diputacions i periodistes de l’època
  • Una imatge d’enguany presa al mateix lloc, que emula la fotografia anterior
  • Una imatge ampliada del segell amb la imatge d'Agustí Riera i Pau.

El proper dimecres, 29 d'octubre, coincidint amb la festivitat de Sant Narcís, de 12 a 14 h, a la Diputació de Girona hi haurà un funcionari de Correus, el qual recepcionarà totes aquelles cartes que es vulguin enviar i que estiguin ja franquejades (que portin el segell posat). El funcionari utilitzarà un mata-segells dissenyat especialment per a l’ocasió, dedicat a la Mancomunitat i a Agustí Riera i Pau.

Aquell mateix dia, la Diputació enviarà als ajuntaments gironins i a destacades personalitats de Girona i de la resta de Catalunya, incloent-hi el president de la Generalitat, Artur Mas, una carta amb el sobre, segell i mata-segells commemoratius.

SOFIGI

La Societat Filatèlica Gironina es va crear l'any 1952. Des de llavors, coincidint amb les Fires i Festes de Sant Narcís, ha organitzat i promogut anualment l'exposició filatèlica i l'edició de segells i mata-segells dedicats a efemèrides, personatges il·lustres i monuments gironins. L'any 1997 el claustre de la Diputació de Girona va acollir l'exposició per primer cop, i, des de llavors, ho ha continuat fent ininterrompudament.