Temporada Alta estrena la comedia 'Bluf'

El muntatge, guanyador del darrer Premi Quim Masó, es podrà veure a la propera edició del Festival Grec

Històries entrecreuades de personatges ofegats en la insatisfacció. Una parella que no s'estima, una noia a l'atur que comença a sortir amb un músic o un apicultor de Florida a qui li han desaparegut tres milions d'abelles.

Aquest és el punt de partida de 'Bluf', l'obra guanyadora del darrer Premi Quim Masó, que aquest divendres la companyia barcelonina La Calòrica estrena al Temporada Alta.

Com explica el seu director , Israel Solà, 'Bluf' beu directament de la novel·la gràfica i el còmic nord-americà. "Els cinc actors es posen a la pell de fins a dotze personatges, i fins i tot un d'ells interpreta una abella", diu Solà. 'Bluf' es podrà veure també a la propera edició del Festival Grec de Barcelona.

'Bluf' és el cinquè espectacle de la companyia barcelonina La Calòrica. El text, guanyador del darrer Premi Quim Masó, parteix de la realitat borrosa a què ens aboca la societat actual. 'Bluf 'és un compendi d'històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Personatges que desitgen viure la vida d'un heroi de pel·lícula, però que s'adonen que comencen a fer-se grans, i que la vida que ells havien somiat no és la que tenen.

Damunt l'escenari, cinc actors fan fins a dotze personatges diferents. En Ninot (sobrenom d'infància per la seva tendència a caure de cul a terra) sabrà que l'Olga ja no l'estima; la Rut, que acaba de quedar-se sense feina, comença una relació amb l'Albert, un músic a qui agrada parlar de coses alegres; la Poni i la Conxa lluiten per canviar de vida, i en Dave Hakenberg, un apicultor de Florida, va a comissaria plorant per denunciar que li han desaparegut els seus tres milions d'abelles que té a la granja.

Aquestes són històries que s'entrecreuen a 'Bluf', la comèdia àcida que aquest divendres s'estrena a la Sala La Planeta en el marc del Festival Temporada Alta. Els seus personatges es mouen entre la realitat i l'extravagància. Dins el seu cosmos, al costat dels més realistes, hi conviuen una abella que dirigeix una multinacional o unes moteres lesbianes que atraquen bancs.

"Són històries creuades que es basen en el gènere i la idea de la novel·la gràfica nord-americana contemporània", explica el seu director, Israel Solà. L'objectiu, concreta, és el de transmetre a l'espectador "la insatisfacció vital dels personatges, que quan acompleixen determinat objectiu a la vida, s'adonen que allò no és el que els fa feliços".

Solà explica que l'obra, sense oblidar que és una comèdia, té un punt de vista negatiu i inevitable. "A la societat contemporània, forma part de l'ADN de l'ésser humà sentir ràbia i frustració per allò que tenen els altres i que tu no", indica el director. I hi afegeix: "Però al costat d'aquest pessimisme, també hi ha un punt de llum i esperança per arribar a ser mínimament feliç".

El còmic, molt present

El muntatge beu de referents cinematogràfics com les pel·lícules 'Magnòlia' i 'Juno', però és en el món del còmic en què se centra 'Bluf' a l'hora de construir el seu univers. Entre les novel·les gràfiques que pren com a referent hi ha 'Black Hole' (Charles Burns), 'Ice Haven' (Daniel Clowes), 'SHHHT!' (Jason) o bé 'Jimmy Corrigan' (Chris Ware).

"La multiplicitat d'espais, de personatges i d'actors fan que amb quatre traces, com ho fa una vinyeta, hagis de situar l'espectador per saber qui és qui i en quin escenari es troba; si l'interior d'una casa, una oficina, un carrer o un bar", concreta el director de 'Bluf'. I hi afegeix: "Per això l'obra beu dels còmics, perquè ens permet posar-hi personatges que s'escapen de la realitat, com l'abella, i crear comicitat sobre conflictes pessimistes que l'espectador no rep com un drama o una tragèdia".

Al Festival Grec

'Bluf' es va imposar a les 48 propostes que s'havien rebut en la darrera edició del Premi Quim Masó. El text, del dramaturg Joan Yago, s'ha fet a diverses mans, perquè en el procés de creació hi han pres part tots els membres de la companyia La Calòrica. "Tot i que respectem el rol que té cadascú, ens agrada treballar junts en el procés creatiu", concreta Israel Solà.

'Bluf' es podrà veure, apart del Temporada Alta, a la propera edició del Festival Grec de Barcelona. La setmana que ve el muntatge anirà a Manacor, però després la companyia el deixarà reposar, segurament, fins a l'estiu del 2015. Després, la intenció és exhibir-lo en sala durant un temps.

La Calòrica se centrarà mentrestant en altres muntatges i projectes que té. Entre aquests, el març del 2015, dins el cicle 'El cicló' de companyies joves, estrenarà al Tantarantana una obra de nova creació, 'Sobre el fenomen de les feines de merda'.