Temporada Alta estrena 'El president' de Thomas Bernhard

L'obra explica la història d'un president d'extrema dreta i la seva dona que es resisteixen fins a l'últim moment a perdre els seus privilegis

Temporada Alta estrena 'El president', un retrat crític de les altes esferes de la política. L'escriptor i poeta austríac Thomas Bernhard va escriure el text el 1975 però per a la directora del muntatge, Carme Portaceli, la temàtica continua estant d'actualitat. Un president d'extrema dreta i la seva dona pateixen un atemptat i en surten il·lesos però es veuen obligat a fugir del país.

El que més lamenta la dona és li han mort el gos i també plana sobre la parella la sospita que el seu únic fill -que s'ha fet anarquista- els vols fer mal. L'obra explica amb un to irònic i ple d'humor les mediocritats de l'alta classe política que s'aferra fins a l'últim moment a perdre els seus privilegis.

El president i la seva dona pateixen un atemptat però en surten il·lesos. Malauradament, en l'incident hi mort un coronel i el gos que tant estima la presidenta. Just l'endemà d'aquest episodi arrenca la trama de 'El President', un text que el poeta i escriptor austríac Thomas Bernhard va escriure el 1975 i que suposa una crítica àcida i directa a la casta política d'extrema dreta. La parella es veurà obligada a deixar el país i, a sobre, el seu univers familiar també es desfà quan comencen a recelar del seu únic fill que s'ha fet anarquista.

El text està ple de repeticions, reiteracions i monòlegs incessants i, per això, la directora, Carme Portaceli, s'ha ajudat de dos grans de l'escena catalana: Francesc Orella i Rosa Renom. L'obra mostra des de l'enfoc de la tragicomèdia les misèries del poder i "d'una certa classe política", segons apunta la directora. Portaceli assegura que com tots els textos dels grans poetes, 'El President' continua essent actual. "És d'una intel·ligència divertida, irreverent i fantàstic i com tots els grans poetes 40 anys després té una vigència tremenda i ressona de manera espectacular", valora. 

Segons assegura, el procés de portar a escena el text de Bernhard ha estat fabulós perquè, tot i considerar que és un text dur, ha calgut un treball per entrar dins de cada personatge i entendre què diu i què no diu. "Els actors entren en una reiteració constant, passen en un pim pam d'una cosa a l'altra amb una verborrea incessant", descriu la directora. 

Per a Portaceli, el que l'ha atret d'aquesta obra és el fet que l'obra mostra "el moment de la caiguda dels Déus" i descriu les misèries de dues persones que han estat al capdavant de la política i que ara, que estan acabats, es resisteixen a perdre els seus privilegis. 

El muntatge s'estrena dissabte a El Canal i després farà temporada a la Sala Tallers del Teatre Nacional a partir del 5 de novembre.