Els treballadors i l'empresa A.J. Ruz de Sils no es posen d'acord

Els primers demanen la readmissió d'un company mentre se'ls acusa de no complir els serveis mínims

El conflicte a l'empresa de recollida de residus A.J. Ruz de Sils (Selva) s'enquista cada cop més. Els treballadors en vaga indefinida des de divendres s'han manifestat pels carrers del poble reclamant que es readmeti l'empleat acomiadat. Diuen que la direcció s'ha tancat en banda i critiquen que els serveis mínims que s'han fixat, de 40 hores, són "desproporcionats".

A més, qualifiquen l'empresa com una "màfia" i asseguren que els ha amenaçat amb sancions. Des d'A.J. Ruz, per la seva banda, sostenen que el treballador a qui s'ha fet fora, i que portava quatre anys en plantilla, ja arrossegava diverses multes per incompliments.

A més, també diuen que els vaguistes no respecten els serveis mínims.

Protesta

Sisè dia de vaga a l'empresa de recollida de residus A.J. Ruz de Sils. El pols que mantenen direcció i treballadors, que reclamen que es readmeti un empleat, s'enroca cada cop més. Les posicions d'uns i altres estan totalment enfrontades i, de moment, no s'entreveu cap solució a curt termini.

L'empresa té una plantilla de 25 treballadors, dels quals disset estan en vaga indefinida. Són conductors de camions de deixalles i peons que s'encarreguen de buidar els contenidors. Des de divendres, ajudats pel sindicat CCOO, els vaguistes han muntat tendes de campanya en un terreny a tocar de l'empresa, i fan torns perquè hi hagi presència constant.

Aquesta tarda, la plantilla ha estès la seva protesta pels carrers del poble. Una seixantena de persones s'han manifestat des del polígon industrial Can Cuca fins a l'Ajuntament de Sils, on han explicat la problemàtica a l'alcalde. Durant la marxa, encapçalada per una pancarta on es llegia 'A.J. Ruz: Prou repressió i explotació, treball digne!' els treballadors han anat corejant crits i proclames com ara "No som esclaus, som treballadors" o "Deixeu de robar-nos!".

Els vaguistes asseguren que l'acomiadament del treballador (que portava quatre anys a l'empresa) és la gota que ha fet vessar el vas. Però que al darrere també s'arrosseguen jornades laborals maratonianes, de fins a 68 hores setmanals, i salaris baixos. "El sou base d'un peó és de 711 euros i el d'un conductor de camió, d'uns 850", assegura el secretari general de Serveis Privats de CCOO, Pau Gálvez.

"Màfia del segle XIX"

La plantilla critica que l'empresa és una "màfia" i la qualifica com a "pròpia del segle XIX". Els vaguistes asseguren que, de moment, la direcció s'ha negat a parlar amb ells i critiquen que, a més, els ha amenaçat amb sancions per haver incomplert els serveis mínims fixats.

"Han enviat un escrit als treballadors dient que no es fa allò acordat; hem intentat presentar al·legacions però no ens han volgut rebre", diu Gálvez. I hi afegeix: "Perquè vegeu on arriba el nivell de comunicació amb l'empresa, ara haurem de presentar un burofax per assegurar-nos que reben les al·legacions".

El sindicat CCOO i els vaguistes també consideren que els serveis mínims que s'han fixat -de 40 hores setmanals- són excessius. "Estem fent una vaga a la japonesa: estic treballant vuit hores al dia, i estic fent vaga!", critica el delegat sindical de CCOO a l'empresa A.J. Ruz, Carles Messegué. "L'empresa no vol asseure's a negociar, però nosaltres aguantarem perquè mentre ens segueixin reprimint no ens importa fer vaga indefinida", concreta.

La plantilla en vaga reitera que només reclama que es readmeti el company acomiadat. "La nostra situació és esperpèntica, gairebé kafkiana", reitera el delegat sindical.

Acumulava sancions

L'empresa, per la seva part, assegura que l'acomiadament del treballador va ser del tot procedent, perquè l'empleat ja arrossegava diverses sancions. A més, A.J. Ruz també sosté que els vaguistes han incomplert els serveis mínims, deixant de recollir deixalles en llocs com Sils o Vallcanera. Per això, defensen que l'única cosa que han fet ha estat enviar una carta als treballadors en vaga demanant-los que els expliquin per què no han complert allò acordat. "Els serveis mínims no els fixem nosaltres, sinó la Generalitat", diuen fonts de l'empresa.

Per últim, A.J. Ruz també sosté que els salaris que diuen cobrar els conductors de camió i els peons són del tot falsos. De fet, l'empresa ha ensenyat nòmines (tapant-ne les dades personals dels treballadors) on els imports que hi figuren s'estenen entre els 1.400 i els 1.600 euros.

A.J. Ruz, situada al carrer Primer de Maig del polígon de Sils, es dedica a fer recollida selectiva i viària de deixalles. Treballa a Sils, Vidreres, Riells i Viabrea i per a diferents ajuntaments del Baix Empordà. A més, també s'encarrega de les deixalleries de Salt, Cassà de la Selva, Celrà i Palamós.