Protecció Civil demana precaució a la Costa Brava per mala mar

S'ha activat preventivament l'alerta del pla Inuncat per les previsions d'ones de fins a quatre metres

Protecció Civil ha activat preventivament en fase d'alerta el Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de fort onatge que afectarà a partir d'aquest vespre al litoral de l'Empordà, i que demà s'estendrà a la Selva i en menor grau a la resta del litoral de la meitat nord de Catalunya.

Es preveu que hi hagi onades que en algun moment poden superar els quatre metres. El fenomen estarà marcat per mar de fons del nord, fet que, indiquen des de Protecció Civil, vol dir que no es un fenomen de llevantada. L'episodi en què es poden donar onades de més de 2,5 metres (maregassa) s'inicia avui a les 20.00 h a l'Alt i el Baix Empordà.

Dimecres a les 8:00h s'incrementa la intensitat del fenomen en aquestes dues comarques i es mantindrà durant tot el dia podent arribar a ones superiors als quatre metres. A més, també hi haurà afectació al litoral de la comarca de la Selva, Maresme i Barcelonès tot i que amb menor probabilitat que a l'Empordà. L'episodi s'allargarà fins dijous al migdia al litoral de les comarques del nord.

Hi haurà mar de fons del nord i l'alçada màxima de les onades es donarà al nord del Cap de Creus i al Cap de Begur. En aquests punts l'onatge pot afectar directament a la costa i són les zones de major risc per les activitats a prop del mar. A la resta de territoris afectats l'onatge pot ser més perpendicular a la costa.

Protecció Civil recomana extremar la precaució en les activitats recreatives i professionals al mar, no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força i respectar els tancaments d'accessos a aquests punts. A més, s'aconsella allunyar-se d'espigons, esculleres i passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop.