Els CAP de Figueres i Llagostera, en lluita contra l'obesitat infantil

'Nen@s en moviment' promou canvis en l'estil de vida i els hàbits alimentaris

Els centres d'atenció primària (CAP) de Figueres (Alt Empordà) i Llagostera (Gironès) han posat en marxa aquest mes d'octubre el programa 'Nen@s en moviment' per lluitar contra l'obesitat infantil.

Es tracta d'un conjunt d'actuacions dirigides especialment als alumnes de 3è, 4art i 5è de primària amb sobrepès o obesitat, que té per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d'alimentació saludable, incrementar el temps que aquests dediquen a l'activitat física i mantenir o augmentar l'autoestima del menor per normalitzar el seu índex de massa corporal.

El programa s'està duent a terme de forma conjunta entre l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i l'Institut Català de la Salut (ICS). Una de les seves característiques del programa és que en el tractament de l'obesitat infantil s'hi implica els pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut. El programa s'aproxima a l'espai natural de l'Infant, en el seu dia a dia, per tal de facilitar-li l'elecció de les opcions més sanes i tenint com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions, que es duen a terme a les pròpies escoles, es duu a terme una teràpia en grup on nens i pares, paral·lelament, treballen amb temes relacionats amb la salut com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física, amb l'objectiu que els participants hi puguin expressar les seves emocions en relació al tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura 11 setmanes amb sessions setmanals d'una hora i mitja i en el cas de Figueres l'Ajuntament de la vila hi col·labora atorgant una beca esportiva a tots els nens que hi participen.

Al llarg dels propers mesos el programa s'anirà implantant als 29 EAP del territori gestionats per l'ICS Girona i l'IAS, i els professionals de pediatria i infermeria d'aquests equips d'atenció primària rebran una formació específica per a dinamitzar els grups que s'aniran iniciant.