Els robatoris de deixalles i el relaxament dels hàbits fan caure l'índex de reciclatge

Josep Maria Tost assegura que l'abocador de Vacamorta continuarà funcionant fins que el TSJC resolgui

En només dos anys, han "desaparegut" el 24% del volum de paper i cartró que es reciclava i també han caigut en picat la recollida d'objectes de ferro o que continguin coure. Tost creu que aquestes xifres demostren que un dels motius pels quals es recicla menys és perquè hi ha persones afectades per la crisi que intenten guanyar-se la vida furgant als contenidors.

Però aquest no és l'únic motiu de la davallada. El director de l'Agència de Residus de Catalunya ha afirmat que creuen que han arribat a un "estancament" perquè els ciutadans que reciclen de forma habitual no destrien més deixalles i hi ha un grup de ciutadans als quals és més complicat arribar. Tost ha detallat que, per exemple, la fracció orgànica representa el 35% del total de deixalles i que, en canvi, és que costa més reciclar.

Josep Maria Tost ha especificat que desenvoluparan un pla específic per a la comarca de l'Alt Empordà perquè està a la cua en aprofitament d'orgànica juntament amb la Cerdanya i la Vall d'Aran. L'Alt Empordà és, de fet, la comarca amb valor més baix de recollida selectiva neta de tota la demarcació, amb 91,76 quilos per habitant i any. Els millors resultats de recollida selectiva son a la Garrotxa, que ha assolit el 33,20% superant la mitjana de Catalunya, que se situa en 107,89 quilos per habitant i any.

Del total dels residus municipals, al conjunt de Catalunya la recollida selectiva neta, un cop extrets els residus impropis -els que no corresponen a la fracció on s'han dipositat- és d'un 30,8%, i d'un 28,44% a les comarques gironines.

L'any 2013 es van generar a Catalunya 3.588.822 tones de residus municipals, xifra que suposa un 4% menys que l'any 2012. A les comarques de Girona la xifra va ser de 438.332 tones, un 4% menys que l'any anterior. En quant a la generació de residus per càpita, a Catalunya s'ha reduït en un any d'1,35 kg/habitant/dia el 2012 a 1,30 kg/hab/dia el 2013,

Vacamorta, obert

Josep Maria Tost ha concretat que l'abocador de Vacamorta continuarà obert i en funcionament fins que el TSJC resolgui "els dubtes" d'execució de sentència que té el Govern. Tost ha recordat que aposten per una clausura "ordenada" perquè consideren que seria perillós desplaçar els més de 2 milions de tones que ja s'han abocat en aquest paratge. "No és un abocament il·legal o incontrolat, el problema és purament administratiu", ha afirmat.

La clausura de l'abocador de Cruïlles, situat al paratge de Vacamorta, i la recuperació de l'entorn ha de ser una realitat després que el Tribunal Suprem fes seva la sentència emesa pel TSJC que declarava il·legal la llicència que va permetre que es comencessin a llançar tones de residus i obligava a restaurar l'entorn. El polèmica se centra ara en com s'executa aquesta sentència. En teoria, l'afer havia d'estar resolt el dia 10 d'octubre però, de moment, no hi ha notícies dels tribunals.

El director de l'Agència també ha concretat que "en els propers mesos" el desmuntatge de la planta de Campdorà, a Girona, serà una realitat però que encara estan pactant amb l'Ajuntament com es farà la modernització. Actualment, tracta 30.000 tones l'any. Amb el projecte de modernització, podrà arribar a les 45.000 i augmentar un 50% la capacitat de tractament ja que funcionarà els 365 dies de l'any.

En relació Pedret i Marzà, Tost ha explicat que estan pendents d'un últim informe i preveuen començar les obres de la planta a finals d'aquest any o a principis de l'any vinent, una mica més tard del calendari que calculaven al principi.

La previsió inicial era que la planta costés 36 MEUR (milions d'euros) però un cop han perfilat el projecte costarà 25 o 26 milions. La planta de l'Alt Empordà podrà gestionar 70.000 tones de residus de la comarca i del nord del Baix Empordà, que deixaran de portar-los a la planta de Lloret. També rebrà residus de la Garrotxa i el Pla de l'Estany.