L'havanera es reivindica com a part del patrimoni cultural català

Mascarell inaugura el 1r Congrés d'Havaneres a Palafrugell

L'havanera es reivindica com a part importat del patrimoni cultural català i reclama reconeixement institucional, públic i social a través del 1r Congrés d'Havaneres que s'ha fet aquest dissabte a Palafrugell.

La Fundació Ernest Morató ha organitzat la trobada coincidit amb 20è aniversari de l'entitat que, al llarg de dues dècades, ha creat un fons documental que recull quasi 12.000 documents sonors relacionats amb la cançó marinera i custodia 5.000 partitures musicals amb havaneres, valsets mariners o sardanes. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha inaugurat el congrés i ha lamentat que les polítiques de l'Estat -IVA o llei de propietat intel·lectual- no impulsin la música i la cultura.

La Fundació Ernest Morató es va constituir a Palafrugell el 1994 amb l'objectiu de crear una institució dedicada a promoure la recerca i la difusió de l'havanera. Després de dues dècades de feina, han decidit organitzar el 1r Congrés d'Havaneres, un espai en el qual debatre la situació actual d'aquest gènere musical i situar els reptes de futur.

El Congrés s'ha dividit en dues parts. La primera, al matí, més relacionada amb qüestions més professionals com ara els drets de la propietat intel·lectual i dels músics o la relació contractual dels intèrprets. El tret de sortida del congrés l'ha donat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha lamentat que les polítiques impulsades des de Madrid no afavoreixen la cultura i impedeixen, per exemple, que molts músics puguin viure de la seva professió.

Segons Mascarell, hi ha diverses vessant de la música que cal reconèixer, la part més relacionada amb els sentiments i en el llenguatge universal que representa però no es pot oblidar l'altra vessant, l'econòmica. El conseller ha criticat que l'IVA cultural continuï essent del 21% i s'enfili per sobre de la mitjana europea. També ha lamentat que no s'aposti per una Llei de propietat intel·lectual que de debò eviti la pirateria i posi en valor la creació artística.

La segona part del congrés, la de la tarda, ha girat entorn a qüestions més artístiques com ara el llegat de l'havanera a Catalunya, posant èmfasi en el fons documental de la Fundació Ernest Morató que, durant dues dècades, ha recopilat partitures i sons relacionats amb la cançó marinera.

Amb la finalitat de conservar i difondre la col·lecció de partitures, la Fundació ha començat a digitalitzar-les. A través del web es pot accedir de forma gratuïta a 800 partitures.

Com no podia ser d'altra manera, per al tancament del congrés han programat un sopar i cantada "de taverna".